Slovenci v Portorožu proti Paragvajcem

Slovensko moško reprezentanco 17. in 18. septembra v Portorožu čaka dvoboj svetovne skupine II v Davisovem pokalu proti Paragvaju. Danes sta se na uradni novinarski konferenci predstavili obe ekipi. Kapetan Slovenije je Grega Žemlja, v ekipi pa so Tom Kočevar Dešman, Matic Špec, Bor Artnak in Sebastian Dominko.

PORTOROZ, SLOVENIA – SEPTEMBER 14: Sebastian Dominko, Bor Artnak, Miha Mihalic, Ziga Janskovec, Tom Kocevar Desman, Matic Spec and Grega Zemlja of Team Slovenia at practice session prior to the Davis Cup Slovenia vs Paraguay at SRC Marina, on September 14, 2021 in Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Za Žemljo, ki je kot igralec za reprezentanco nastopal kar 12 let, bo to prvi nastop na klopi slovenske reprezentance. “Sam ne doživljam tega tako čustveno, kot si mislite. Izkušnjo jemljem kot pozitivno. Veselim se vsakega trenutka z ekipo in strokovnim štabom s katerim smo skupaj že dolga leta. Glede na sestavo ekipe nas čaka en dolgoročen proces,” je za uvod dejal Žemlja. Za prvi dvoboj je imel ob objavi prvega spiska na voljo Aljaža Bedeneta, Blaža Rolo in Blaža Kavčiča, vendar so morali vsi trije zaradi bolezni odpovedati nastop: “Vsi trije so najprej potrdili. Nimam jim kaj očitati. Veselili smo se, da bodo končno zaigrali skupaj. V prihodnje, ob njihovem interesu, jih lahko pričakujemo. Mene sicer ne skrbi, slej kot prej bo prišla nova generacijia, mladi prihajajo. S to tekmo smo že nastavili nek nastavek, kako bo izgledala ekipa. To je začetek grajenja dobre osnove. Trenutno imamo dobre mladinske igralce, tudi v ozadju so torej igralci, ki bi si zaslužili večjo pozornost.”

V ekipi je čutiti energijo, v Portorožu je dobro vzdušje.“Vse poteka po načrtih. Vse je na najvišjem nivoju. Igralci imajo profesionalen pristop, zavedajo se zakaj so tu. V vsakem trenutku dajejo vse od sebe. So del širše zgodbe. Nič me ne skrbi. Z energijo in kolektivnim duhom lahko z veseljem pričakujemo dvoboj,” je rekel Žemlja in nato omenil še najmlajša člana ekipe, Bora Artnaka in Sebastiana Dominka: ”Zagotovo sta igralca za katera upamo, da bosta v prihodnosti nosila največje breme v ekipi. Veseli me, da imamo zmes določenih izkušenj in mladosti. Imamo pozitivno celoto. Morda nam manjka nekaj nastopov, ampak verjamem, da se bo to v prihodnosti spremenilo. Obema mladima igralcema nekoliko zmanjka v določenih skupinskih aktivnosti in zato dobita tekmovalne kazni. In tudi zaradi tega ekipa bolj uživa.” V imenu igralcev je spregovoril “prvi lopar” te ekipe, Tom Kočevar Dešman: “Imamo vse kar potrebujemo. Treningi potekajo po načrtih, igralci smo v dobri formi. V miru pričakujemo tekmo. Tekmece ne poznamo, mlajša dva igralca sta jih sicer že srečala. Komaj čakam na prvi dan.”

Paragvajci so za vse popolna neznanka, trije od štirih igralcev so še mladinci, noben pa ni na ATP lestvici. Drugačna pa je zgodba njihovega selektorja. Ramon Delgado je bil namreč nekoč 52. igralec sveta, do največje zmage pa je prišel leta 1998, ko je na OP Francije premagal Peta Samprasa. “Prvič sem v Sloveniji. Tu je zelo lepo. Vsi so zelo prijazni. Tu res uživamo, upam, da bo deževalo. Tako bomo lahko tu ostali dlje časa. Poznam Žemljo, proti Kavčiču sem že igral. Naša ekipa je mlada. Cilj je, da zgradimo ekipo. Zato bomo potrebovali nekaj let,” je dejal selektor Delgado. Naj spomnimo, Slovenija je zadnji dvoboj v Davisovem pokalu odigrala lani marca, ko je izgubila v Pakistanu. V primeru zmage proti Paragvaju se bo Slovenija uvrstila v kvalifikacije za svetovno skupino I.