Selektor Kraševec po zmagi nad Bolgarijo: “Pia Lovrič je upravičila zaupanje. Odigrala je izjemen dvoboj.”

Slovenska ženska reprezentanca je četrti dan v 1. evro-afriški skupini v pokalu BJK prišla še do četrte zmage. Slovenija je bila v turški Antaliji boljša od Bolgarije z 2:1. Slovenija se je tako že uvrstila v nadaljevanje tekmovanja, ki bo novembra.

Andrej Kraševec in Kaja Juvan vidno zadovoljna po novi zmagi Slovenije. (Foto: ITF)

Dvoboj je bil odločen že po obeh tekmah med posameznicami. V prvem je za Slovenijo zaigrala Pia Lovrič (573. WTA). Njena tekmica je bila 30-letna Isabella Šinikova (226. WTA). Enajst let mlajša Lovričeva je pogumno začela in povedla s 5:1. Bolgarka je uspela znižati na 5:4, nato pa je Lovričeva znova zaigrala bolje in prvi niz dobila s 6:4. Tudi drugi niz je bil podoben. Lovričeva je povedla s 4:1, Šinikova pa je izenačila na 4:4. Nato pa znova nekaj izjemnih udarcev borbene Lovričeve, ki je tudi drugi niz dobila s 6:4.

Vzdušje je bilo izjemno. Na začetku sem bila malce živčna, saj je bila to moja prva reprezentančna tekma med posameznicami. Ko sem začela teči pa je vse minilo, o tem sploh nisem več razmišljala. Borila sem se za vsako točko in na koncu mi je uspelo zmagati. Pri rezultatu 5:1 v prvem nizu sem postala malce zakrčena, ampak me je ekipa začela spodbujati. V drugem nizu pa pri 4:1 nisem razmišljala o tem. Ona je odigrala dve dobri igri, ampak sem vedela, da moram le nadaljevati s svojo igro in na koncu mi je uspelo zmagati. Ko sem včeraj izvedela, da bom igrala sem bila res motivirana. Želela sem dokazati in pokazati zakaj sem v reprezentanci. Uživala sem na igrišču. Vedeli smo, da je višja in da so njene žoge zelo močne. Taktika je bila, da jo premikam po igrišču. Moja igra je morala biti raznovrstna,” je po dvoboju rekla Lovričeva.

Pia Lovrič (na fotografiji levo) je proti Bolgariji odigrala svoj prvi obračun posameznic v dresu reprezentance. (Foto: ITF)

Nato je na igrišče odšla še Kaja Juvan (81. WTA). Njena tekmica je bila trenutno najvišje uvrščena Bolgarka Viktorija Tomova (112. WTA). Kaja je ta teden v izjemni formi, iz dneva v dan je igrala boljše in danes je Tomovo hitro premagala. Bilo je 6:1 in 6:2. “Zelo sem zadovoljna. Verjela sem, da Pia lahko zmaga. Vesela sem bila, ko ji je to uspelo. Zaradi tega sem še bolj uživala na svoji tekmi. Ostala sem pri isti taktiki kot na prejšnjih tekmah in zaključek je bil res lep,“ je bila kratka pri oceni dvoboja, nato pa je spregovorila o celotnem tednu v Turčiji, kjer je na petih tekmah petkrat zmagala:

Vmes je bilo nekaj padcev, a smo ves čas ostali skupaj kot ekipa. Energija je res super. Tudi sama se vse boljše počutim na pesku. Danes sem res uživala, ker sem lahko napadala in vodila igro. To je zelo lep uvod v peščeno sezono. Veselim sem naslednjih tekem. Vesela sem, da nam je s suvereno igro uspelo priti naprej. To je bilo ekipno delo. Že nekaj let sem v reprezentanci. Nazadnje smo bili zelo blizu, leto prej malce manj. Zdi se mi, da gremo korak za korakom. Gre za en manjši mejnik v slovenskem ženskem reprezentančnem tenisu.”

Kaja Juvan v Antaliji navdušuje. (Foto: ITF)

Juvanova je za konec izpostavila še ključni trenutek tega tedna: “Mislim, da je bil najlepši trenutek igra dvojic proti Avstriji. S Tamaro sva bili v težavah in takrat se pokaže medsebojno zaupanje in povezanost. To je bila najpomembnejša zmaga. Stopili sva skupaj in zato mi to največ pomeni. To je ekipno tekmovanje in to je nekaj najlepšega.”

Oceno tekmovanja pa je podal tudi kapetan Andrej Kraševec: ”Presrečen sem. Vem, da imamo še dva dvoboja, ampak to bosta revijalni tekmi. Priložnost bodo verjetno dobile mlajše igralke. Ta teden se nam je uresničilo prav vse, kar smo si zamislili. Danes sem dal igrati Pio Lovrič. Upravičila je zaupanje, odigrala je izjemen dvoboj. Zidanškova je šele pred kratkim začela trenirati na polno. Imela je težave z zdravjem. Zato smo jo danes spočili, vedeli pa smo, da imamo jutri še eno tekmo, če nam danes ne bi uspelo. Ta taktična zamisel se nam je izšla. Kaja je spet odigrala na nivoju TOP igralke. Všeč mi je, kako se Tamara in Kaja dopolnjujeta. Kaja je ta teden igrala zares izjemno. Obe zdaj čaka peščena sezona, zato sem vesel, da sta igrali tako dobro. Želim jima veliko sreče.

Vtise po novi zmagi je strnil tudi selektor Andrej Kraševec.

Izpolnili smo cilj, ki smo si ga zadali pred tekmovanjem. Če bi mi kdo prej rekel, da bomo že po štirih tekmah napredovali bi seveda takoj podpisal oziroma bi ga povprašal po zdravju. Že dolgo sem namreč v reprezentanci, ampak se nikoli ni izšlo, kot smo si zamislili. Tokrat je bilo drugače, za nami je res izjemen teden. Ko sem leta 2015 prevzel vlogo selektorja smo si zadali cilj, da se vrnemo v svetovno skupino. To je bil skupni cilj Strokovnega sveta Tenis Slovenije. Tega smo se držali, kljub preprekam, ki so se pojavili na tej poti. Vseeno pa je bil to pravi način. Bili smo potrpežljivi, zdaj pa upam, da bomo stalnica med najboljšimi reprezentancami na svetu.”

Zadnji dvoboj dneva sta odigrali Živa Falkner in Lara Smejkal. Mladi Slovenki sta prvi niz izgubili s 6:0, nato pa sta zaigrali veliko bolje in drugi niz dobili s 7:5. Bolgarki sta bili v nadaljevanju boljši in tretji niz dobili s 6:1. Slovenija je tako prišla do četrte zmage, na vseh štirih tekmah pa je zmagala z 2:1. Slovenija je z uvrstitvijo v nadaljnje tekmovanje izpolnila cilj, nazadnje pa je bila tako visoko leta 2012, ko je nato izgubila dvoboj proti Franciji.

Držimo pesti, da bo novembra drugače.

Pokal Billie Jean King
1. evro-afriška skupina (Antalija)

Četrtek, 14.4.

SLOVENIJA – BOLGARIJA 2:1

Pia Lovrič – Isabella Shinikova 6:4, 6:4
Kaja Juvan – Viktoriya Tomova 6:1, 6:2
Falkner Ž./Smejkal L. – Shinikova I./Terziyska J. 0:6, 7:5, 1:6