Selektor Kraševec po zmagi nad Avstrijo: “Danes je bilo to na meji regularnosti.”

Slovenska ženska reprezentanca je drugi dan v 1. evro-afriški skupini v pokalu BJK premagala Avstrijo. Slovenija je bila v turški Antalyi boljša z 2:1. Kaja Juvan je Sloveniji priborila najprej točko med posameznicami, v zadnjem dvoboju dneva pa še skupaj v paru s Tamaro Zidanšek.

Andrej Kraševec, Kaja Juvan in ostale igralke slovenske reprezentance so se veselili druge zmage v Antaliji. (Foto: ITF)

Na igrišče je najprej stopila Kaja Juvan (81. WTA). Njena tekmica je bila Sinja Kraus (402. WTA). V izredno težkih razmerah, veter je namreč močno otežil igranje, se je boljše znašla izkušenejša Juvanova. Prvi niz je dobila s 6:1. Avstrijka je drugi niz začela bolje, povedla z 2:0, nato pa je Juvanova z agresivno igro znova prevzela pobudo in zmagala s 6:4. Dvoboj je trajal uro in 12 minut.

Tu so res posebne razmere, vendar je obenem lepo občutiti tudi ta ekipni duh in spodbujanje ob igrišču. Dobro sem prilagodila na te težke razmere. Pomagalo je tudi to, da sem v podobnih razmerah igrala že včeraj. Zagotovo mi je ljubše, ko igramo v mirnih in dobrih razmerah. Moja prednost v primerjavi z nekaterimi drugimi igralkami pa je, da se lahko prilagodim tudi težjim razmeram. Imam takšno igro, da lahko malo “zamešam”.

Tudi v Indian Wellsu sem igrala, ko ni bilo prav preprosto. Sprijazniš se in si misliš, dajmo igrati kar najbolje, kolikor le lahko. Sicer pa tu gledam na sleherno tekmo kot še na eno dobro izkušnjo. Poskušam razvijati svojo igro na tej ravni, kot si jo želim. Veselim sem naslednjih tekem, vsak dan je nov izziv. V Turčijo sem prišla telesno dobro pripravljena, veselim se nastopov z novimi tekmicami. Pri tenisu mi je všeč ta raznovrstnost igre in slogov,” je po dvoboju zadovoljno razlagala Juvanova.

Kaja Juvan je Sloveniji priborila dve točki proti Avstriji. (Foto: ITF)

V drugem dvoboju dneva je igrala naša najboljša igralka Tamara Zidanšek (27. WTA). Tekmica je bila Julia Grabher (198. WTA). Veter tudi v nadaljevanju dneva ni pojenjal. Avstrijka se je v težkih razmerah znašla bolje, Tamara pa ni mogla razviti svoje igre. Rezultat je bil 6:3 in 6:3, dvoboj pa je trajal uro in 19 minut. “Danes se nisem najbolje znašla. Nimam rada takšnih razmer. Ob tem pa se je tekmica v njih res dobro znašla. Odigrala je res dobro, sama pa nisem imela odgovora,” je rekla Zidanškova, ki je morala pol ure kasneje znova na igrišče.

O končni zmagi je namreč odločal dvoboj dvojic. Selektor, Andrej Kraševec, je na igrišče poslal naši najboljši igralki Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan. Tekmici iz Avstrije sta v prvem nizu naredili manj napak in ga dobili s 6:2. Po kratkem premoru sta Slovenki drugi niz začeli bolje in po brejku povedli z 2:0. Avstrijki se nista predali in sledilo je izjemno napeto in izenačeno nadaljevanje. Po četrtem brejku sta Slovenki nato le zaključili maratonski drugi niz (6:4) in izenačili na 1:1. V tretjem nizu so prišle do izraza izkušnje in Slovenki ta ga dobili s 6:2. To je pomenilo, da je Slovenija prišla še do druge zmage na jugu Turčije.

Kaja in Tamara dobili odločilni dvoboj dvojic.

“Priznam, da je bil danes dan, ki se ga bom zapomnila. V takšnih razmerah res ne igramo velikokrat. Kakovost tenisa v takšni razmerah pade. Potrebno se je znajti. Med posameznicami mi to ni uspelo, a k sreči je to ekipno tekmovanje. Na koncu nam je uspelo zmagati. Privadila sem se na razmere. Vseeno pa se imela kar veliko težav. A najpomembneje je, da sem v pomembnih trenutkih uspela poslati žogo na pravo stran igrišča. S Kajo res rada igram. Ni samo ta medsebojna energija, ampak tudi način igre mi ustreza. Na igrišču se res dopolnjujeva. Všeč mi je, ker je ves čas pozitivna. Tudi ekipa ob igrišču je izjemno navijala,“ je po dvoboju dejala Zidanškova, nato pa jo je dopolnila Juvanova:

“Bilo je res zanimivo. Bilo je težko, tekmici imata drugačno igro, ob tem pa sta odigrali zelo kakovostno. Pomembno je, da sva druga drugo dvignili. Stopili sva skupaj, ostali sva pozitivni do konca. Rekli sva si, da bova ne glede na razmere ostala do konca pozitivni. To je bilo odločilno. Morda je bilo na začetku nekaj nervoze. Potem pa sva se odločili, da se bova vrnili k osnovam. Bili sva ekipa, začeli sva uživati na igrišču in prišli do zmage. Zdi se mi, da imava super energijo. Tamara igra odlično igro dvojic. Ima izjemen volej. Mislim, da je danes rabila nekoga, ki jo spodbuja in jo ne tlači dol. To sem tudi sama potrebovala na koncu in res sva delovali kot ekipa.”

Po koncu dvoboja pa je bil zelo zadovoljen tudi selektor, Andrej Kraševec. “Med dvobojem sem bil kar nervozen, dekleta se iz tega tudi malce norčujejo. Vendar lahko rečem, da sem zdaj zelo zadovoljen. Po prvem nizu smo spremenili taktiko. Prilagajali smo se vetru, bolj smo držali žogo v igrišču. To je bilo kot kaže prelomno in na koncu se nam je to obrestovalo. To je bila ena izmed najpomembnejših tekem v vlogi selektorja. Res sem vesel, da se je končalo na takšen način. Danes je bilo to na meji regularnosti. V takšnih razmerah pridejo v ospredje nekoliko slabše tekmovalke. Na koncu pa smo zmagali še drugi dvoboj tu v Turčiji,” je po dvoboju Kraševec.

Andrej Kraševec je imel ob koncu dvoboja razlog za veselje. (Foto: ITF)

Jutri Slovenke čakajo glavne konkurentke za zmago v skupini, Hrvatice. Naše južne sosede so danes premagale Bolgarke. Proti Bolgariji naše igrajo v četrtek, v petek pa še proti Švedski. V Turčiji nastopa 11 reprezentanc, ki igrajo v dve skupinah. Napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino si bosta zagotovili zmagovalki obeh skupin, tretjega potnika pa bo dal medsebojni dvoboj drugouvrščenih ekip iz obeh skupin.

Slovenija je v skupini skupaj s Švedsko, Hrvaško, Avstrijo, Bolgarijo in Gruzijo. V drugi skupini so Srbija, Madžarska, Turčija, Estonija in Danska. Tekme skupinske dela bodo potekale od 11. do 15. aprila, play-off pa v soboto, 16. aprila.

Pokal Billie Jean King
1. evro-afriška skupina (Antalija)

2. KROG, torek, 12.4.

AVSTRIJA : SLOVENIJA 1:2

Sinja Kraus : Kaja Juvan 1:6, 4:6
Julia Grabher : Tamara Zidanšek 6:3, 6:3
Klaffner M./Kraus S. : Juvan K./Zidanšek T. 6:2, 4:6, 2:6