Še 28 dni do začetka turnirja WTA v Portorožu

V Portorožu bo od 13. do 20. septembra potekal turnir serije WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Vrhunski ženski tenis se na Obalo vrača po 11 letih. V Portorožu je namreč podoben turnir potekal od leta 2005 do leta 2010.

Turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož je turnir serije WTA 250. Istočasno bo organiziran tudi turnir WTA 250 v Luksemburgu. Turnir je koledarsko umeščen takoj po koncu OP ZDA, tako, da lahko pričakujemo igralke, ki se bodo poslovile po prvem tednu zadnjega turnirja za grand slam. Tenis Slovenija upa, da se ga bodo lahko udeležile tudi vse najboljše slovenske igralke, ki bodo imele tako po dolgih letih znova priložnost zaigrati pred domačimi gledalci.

“V Portorožu trenutno poteka teniški festival. Smo že na polovici izjemno zanimivega avgustovskega dogajanja, letos pa se bo vse podaljšalo še v september, kjer nas čaka ženski turnir in dvoboj Davisovega pokala proti Paragvaju. Danes se je začel tudi prvi od dveh UTR turnirjev z nagradnim skladom 40 tisoč ameriških dolarjev. Na osrednjem igrišču je prejšnji teden trenirala Tamara Zidanšek, danes pa je to priložnost izkoristila še Kaja Juvan. Ekipa Tenis Slovenije je že v Portorožu in se pospešeno pripravlja na vse prihajajoče dogodke, v ospredju je seveda delo za WTA turnir,” je manj kot mesec pred začetkom dejal direktor turnirja, Gregor Krušič.

Danes bi morali objaviti prvo listo prijavljenih, vendar pa zaradi tehničnih težav pri organizaciji WTA to ni možno. Spisek prijavljenih igralk bo tako objavljen v petek. Turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož bo podprt tudi z močno in pomenljivo komunikacijsko kampanjo, kjer bodo v ospredje postavljene naše najboljše teniške igralke. Opisane bodo z besedami, ki odražajo tisto, kar zares definira ženske. To pa je njihov značaj, ne zunanjost. Menimo namreč, da se v življenju, v poslu in tudi v oglaševanju prevečkrat opisuje ženske s pridevniki, ki se navezujejo na njihovo zunanjost: na primer, lepa, suha, privlačna, postavna …

A vsi ti pridevniki ne definirajo žensk. Definira jih njihov značaj. Zato smo najboljše slovenske teniške igralke Tamaro Zidanšek, Polono Hercog, Kajo Juvan, Dalilo Jakupović, Andrejo Klepač in Katarino Srebotnik postavili ob bok besed, kot so spoštovanje, moč, pogum, čast, uspeh, strast in ponos. Ravno to so namreč tiste lastnosti, ki jih delajo najboljše in ki jim bodo pomagale pri borbi za zmago na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož.

Pretekli turnirji WTA v Portorožu:
1. turnir leta 2005
Posameznice: Klara Koukalova (Češ/4) – Katarina Srebotnik (Slo/6) 6:2, 4:6, 6:3.
Dvojice: Anabel Medina Garrigues/Roberta Vinci (Špa/Ita/4) – Jelena Kostanić/Katarina Srebotnik (Hrv/Slo/2) 6:4, 5:7, 6:2.
2. turnir leta 2006
Posameznice: Tamira Paszek (Aut) – Maria Elena Camerin (Ita/6) 7:5, 6:1.
Dvojice: Lucie Hradecka/Renata Voracova (Češ/Češ /4) – Eva Birnerova/Emilie Loit (Češ/Fra/3) brez boja.
3. turnir leta 2007
Posameznice: Tatiana Golovin (Fra/1) – Katarina Srebotnik (Slo/4) 2:6, 6:4, 6:4.
Dvojice: Lucie Hradecka/Renata Voracova (Češ/Češ/3) – Andreja Klepač/Jelena Lihovčeva (Slo/Rus) 5:7, 6:4, 10:7.
4. turnir leta 2008
Posameznice: Sara Errani (Ita/8) – Anabel Medina Garrigues (Špa/4) 6:3, 6:3.
Dvojice: Anabel Medina Garrigues/Virginia Ruano Pascual (Špa/Špa/1) – Vera Duševina/Jekaterina Makarova
(Rus/Rus) 6:4, 6:1.
5. turnir leta 2009
Posameznice: Dinara Safina (Rus/1) – Sara Errani (Ita/5) 6:7 (5), 6:1, 7:5. Dvojice: Julia Görges/Vladimira
Uhlirova (Nem/Češ/3) – Camille Pin/Klara Zakopalova (Fra/Češ) 6:4, 6:2.
6. turnir leta 2010
Posameznice: Ana Čakvetadze (Rus) – Johanna Larsson (Šve) 6:1, 6:2. Dvojice: Marija Kondratijeva/
Vladimira Uhlirova (Rus/Češ/2) – Ana Čakvetadze/Marina Eraković (Rus/Fra) 6:4, 2:6, 10:7.