Sanjski vstop v novo sezono: Juvanova v Adelajdi boljša od 2. igralke sveta!

Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je v 2. kolu glavnega dela WTA 500 turnirja v Adelajdi prišla do najbolj odmevne zmage v karieri. Po uri in 31 minutah je z rezultatom 7:6(6) in 6:1 premagala 2. igralko sveta Aryno Sabalenko in se tako uvrstila v četrtfinale. 

Kaja Juvan do najbolj odmevne zmage v karieri. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Po zmagi nad dve leti starejšo Belorusinjo je jasno, da bo Kaja Juvan v Adelajdi osvojila najmanj 100 WTA točk, s čimer se bo na WTA lestvici povzpela visoko kot še nikoli. Iz trenutnega 100. mesta se ji obeta skok za vsaj 15 mest, še veliko več pa lahko 21-letna Ljubljančanka pridobi z nadaljnjimi zmagami na uvodnem turnirju sezone.

Preberite tudi:
Vzpodbudna predstava Zidanškove proti 6. igralki sveta, Juvanova sezono odprla z zmago
Naj poteza prvega WTA dvoboja v 2022 pripadla Tamari Zidanšek

Aryna Sabalenka, ki se lahko pohvali s kar 10 osvojenimi WTA turnirji in dvema naslovoma na največjih turnirjih v konkurenci dvojic (OP ZDA 2019 in OP Avstralije 2021), je v dvoboj vstopila kot absolutna favoritinja in to vlogo na začetku obračuna upravičila tudi na igrišču. Hitro je povedla z 2:0, a Kaja Juvan je že v naslednjih igrah nasprotnici dala vedeti, da jo ne čaka enostavna naloga.

Najprej je Juvanova rezultat poravnala na 2:2, nato pa trikrat povsem brez težav prišla do vodstva. Vodila je s 3:2, 4:3 in 5:4, v 11. igri prvega niza pa se je Sabalenka predstavila v svoji najboljši različici in po nekaj izjemnih udarcih, med katerimi so izstopali tisti na ‘break’ žogico, prišla do vodstva s 6:5. Belorusinja v naslednji igri ‘breaka’ ni uspela potrditi in sledila je podaljšana igra.

Bolj kot se je prvi niz bližal koncu, bolj so Sabalenko pestile težave pri začetnem udarcu. Kljub temu se je kot prva do žogice za niz prebila prav 2. igralka sveta. Kaja je takrat odigrala odličen ‘kick’ servis in nato zadela še neubranljivo backhand paralelo. Sledila je nova odlična točka Juvanove in zaključek pri mreži, nato pa je Sabalenka kar z dvojno napako (7. po vrsti) niz podarila Slovenki.

Juvanova je tudi v drugem nizu odigrala neustrašno in izkoristila slabšo dnevno predstavo Sabalenke. Ta tudi v drugem nizu ni in ni morala zadeti drugega servisa. Sedmim dvojnim napakam iz prvega niza je v drugem dodala še novih 11, tako da pravih možnosti za zmago ni imela.

Za polfinale proti nižje uvrščeni igralki

Po do sedaj najbolj odmevni zmagi se Kaji Juvan v Adelajdi odpirajo lepe možnosti, da naredi še kakšen korak naprej v turnirju. Že zdaj je jasno, da se bo Slovenka v četrtfinalu pomerila proti nasprotnici, ki je na WTA lestvici uvrščena nižje od nje. Za medsebojni obračun proti Kaji Juvan se bosta v tekmi 2. kola pomerili Anastasia Gasanova (130. na WTA lestvici) in Misaki Doi (105. na WTA lestvici).

Uspešna tudi Klepačeva

V novo sezono je z zmago vstopila tudi Andreja Klepač, ki je v dvojicah v 1. kolu skupaj s Hrvatico Darijo Jurak s 7:5 in 6:3 premagala dvojico Bondarenko K./Kichenok L. Hrvaško-slovensko navezo v 2. kolu čaka obračun proti dvojici Bouzkova M./Hradecka L., ki je bila po treh nizih boljša od naveze Juvan K./Zidanšek T.

WTA 500 Adelajda (Avstralija, trda podlaga, zunaj), posamezno, 1. kolo
Zidanšek T. (Slo) – Sakkari M. (Grč/3) 2:6, 6:0, 4:6
Juvan K. (Slo) – Paquet C. (Fra) 6:4, 6:2

2. kolo: Juvan K. (Slo) – Sabalenka A. 7:6(6), 6:1
Četrtfinale: Juvan K. (Slo) – Gasanova A./Doi M. [7.1.]


Dvojice, 1. kolo
(3)Jurak D./Klepač A. – Bondarenko K./Kichenok L. 7:5, 6:3
Juvan K./Zidanšek T. – Bouzkova M./Hradecka L. 6:1, 3:6, 7:10

2. kolo: (3)Jurak D./Klepač A. – Bouzkova M./Hradecka L.