Saga okoli Đokovićevega nastopa na OP Avstralije končana z izgonom (zbirno)

Avstralsko zvezno sodišče je danes zavrnilo zahtevo prvega teniškega igralca sveta Novaka Đokovića za ponovno priznanje njegove vize. Srb je po večdnevnem sporu z avstralskimi oblastmi glede pravice, da vstopi v državo necepljen proti covidu-19 pred odprtim prvenstvom Avstralije, državo že zapustil.

Saga glede nastopa prvega teniškega igralca sveta na prvem grand slamu se je po desetih dneh končala z izgonom ter številnimi političnimi ter športnimi odzivi. Primer bo še dolgo razburjal tako športno kot ostalo javnost, v ponedeljek pa se bo navzlic vsemu za prvih 128 igralcev in igralk od skupno 256 v posamični konkurenci začel sicer “veseli slam”, kot se ga je oprijel vzdevek zaradi sproščenega vzdušja in odprtosti tamkajšnjih prebivalcev.

Toda v času pandemije novega koronavirusa še posebej v deželi tam spodaj veljajo drugačni pristopi. Javnost se je tam obrnila tako proti vladi kot proti Đokoviću, ki je imel le redke podpornike znotraj države, v kateri je beležil največje uspehe na grand slamih.

Vprašanje Đokovićevega vstopa v državo je bilo za Avstralce osebno. Ti so bili namreč v zadnjih dveh letih deležni enih izmed najbolj strogih ukrepov za zajezitev pandemije na svetu, v zadnjih mesecih pa so ob postopnem odprtju družbe dosegli 91-odstotno precepljenost proti covidu-19.

Usmiljenja za Đokovića, ki ni cepljen in je v državo vstopil z zdravstveno izjemo, tako na turnirju bržčas ne bi bilo, tudi če bi sodišče odločilo v njegovo korist. A ni.

Drugič na sodišču neuspešen

Tričlanski senat sodišča v Melbournu je namreč danes zjutraj po slovenskem času sprejel soglasno odločitev, da se Đokovićev zahtevek za varstvo zakonitosti zavrne. Tenisač je zahteval ponovno priznanje njegove vize, ki jo je v petek z izvršnim sklepom na podlagi javnega interesa preklical avstralski minister za priseljence Alex Hawke.

Đokovićeva pravna ekipa je trdila, da je sklep neracionalen, zato je zahtevala njegovo odpravo. Sodišče je po dveh urah tehtanja argumentov obeh strani to zavrnilo. V postopku sicer ni tehtalo ministrove utemeljitve, da Đokovića označi kot grožnjo javnosti, temveč zgolj zakonitost sprejetega sklepa.

Đoković je po odločitvi sporočil, da je izjemno razočaran. “Spoštujem odločitev sodišča in nameravam sodelovati z oblastmi pri odhodu iz države,” je zapisal v izjavi. Avstralski časnik The Age je poročal, da je državo zapustil z rednim letom ob 12.30 po slovenskem času, prireditelji OP Avstralije pa so namesto njega v žreb med posamezniki uvrstili Italijana Salvatoreja Carusa. Ta je v prvem krogu kvalifikacij izločil edinega slovenskega predstavnika Blaža Rolo.

Burni odzivi predvsem v Srbiji

Odzivi so deževali z vseh strani. Odločitev je pozdravil Hawke, ki je zatrdil, da njegova odločitev sledi politiki “močnih zunanjih meja”. Ta je po njegovem obvarovala Avstralce v času pandemije in s tem Avstraliji na svetovni ravni prinesla “med najnižjimi stopnjami smrtnosti od covida-19, najhitrejše gospodarsko okrevanje in najvišjo precepljenost”.

Vodstvo turneje ATP je celoten položaj, v katerem se je znašel Đoković v boju z avstralskimi oblastmi, označil kot “obžalovanja vreden”. Dodali so, da je kljub vsemu treba spoštovati pravne odločitve, ko gre za javno zdravje.

“Ne glede na to, kako se je vse skupaj razpletlo, je Novak eden največjih prvakov našega športa in njegova odsotnost na OP Avstralije je izguba za igro. Vemo, kako turbulentni so bili za Novaka zadnji dnevi in kako si je želel ubraniti naslov v Melbournu. Želimo mu vse dobro in se veselimo, da ga kmalu spet vidimo na igrišču,” so zapisali pri ATP. Obenem niso pozabili poudariti, kako močno zagovarjajo cepljenje proti novemu koronavirusu. Torej nekaj, kar je po njihovih informacijah iz začetka tedna upoštevalo 97 od prvih 100 igralcev na lestvici ATP.

Odzivi iz Srbije so bili bolj burni. Tamkajšnja javnost je izgon svojega teniškega asa sprejela z ogorčenjem. Praktično vsi se strinjajo, da je politika premagala šport, prepričani so, da se je najboljšemu tenisaču na svetu zgodila krivica. A predsednik Aleksandar Vučić trdi, da bo Srbija odločitev sprejela dostojanstveno in se avstralskim športnikom ne bo maščevala, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“Mi ne bomo maščevalni, avstralski narod ni nič kriv. Narod je pokazal, da je z nami, politika ni bila. Avstralski športniki kmalu k nam pridejo na atletsko prvenstvo, mi jih bomo dočakali odprtih rok. Obnašali se bomo povsem drugače, kot so se oni do Đokovića,” je dejal Vučić, ki je s teniškim igralcem pred letom v domovino opravil tudi telefonski pogovor.

Medtem ko Vučić ne načrtuje povračilnih ukrepov, pa te zahteva opozicija. Koalicija NADA zahteva, da se avstralski veleposlanik razglasi za nezaželeno osebo, saj naj bi šlo za pregon avstralskih politikov proti Srbu in Srbiji.

Podporo Đokoviću so že izrazili tudi minister za šport Vanja Udovičić, domača teniška zveza, številni drugi športniki in tudi politiki. “Odločitev o izgonu Đokovića je škandalozna in je pokazala, kako v nekih drugih državah funkcionira oziroma ne funkcionira vladavina prava,” je izjavila srbska premierka Ana Brnabić.