Sabalenka v polfinalu proti Muchovi (dopolnjeno)

Na odprtem prvenstvu Francije v tenisu sta že znani prvi polfinalistki v ženski posamični konkurenci. Druga igralka sveta in druga nosilka pariškega turnirja za veliki slam Belorusinja Arina Sabalenka se bo za vstopnico v finale Roland Garrosa pomerila s Čehinjo Karolino Muchovo, ki na svetovni jakostni lestvici zaseda 43. mesto.

Sabalenka, zmagovalka Melbourna, se je prvič v karieri uvrstila v polfinale Roland Garrosa, potem ko je danes gladko, brez izgubljenega niza, s 6:4 in 6:4 v drugem četrtfinalu odpravila Ukrajinko Jelino Svitolino.

Za uvrstitev v finale se bo Sabalenka pomerila s Čehinjo Muchovo, ki je bila v obračunu nepostavljenih igralk s 7:5 in 6:2 boljša od Anastazije Pavljučenkove iz Rusije. Čehinja je že dosegla svoj največji uspeh v Parizu. “Z mano sta dva odlična tedna,” je bila vesela zmagovalka.

Tudi tokrat je javnost pozorno spremljala dogajanje po dvoboju med Sabalenko in Svitolino, ki po koncu obračuna beloruski tekmici ni stisnila roke, kar je sicer povsem normalni običaj, prav tako obe igralki nista delili fotografij pred tekmo na družbenih omrežjih. Belorusija je v vojni v Ukrajini zaveznica agresorske Rusije, kar se odraža tudi na športnih igriščih.

A del občinstva je Ukrajinko za svojo potezo izžvižgal. “Ne vem, na kaj je čakala na mreži. V svojih sporočilih sem bila dovolj jasna v zvezi s svojim pozdravom,” je po tekmi povedala Svitolina in dodala, da je reakcijo gledalcev izzvala Belorusinja. “Tako pač mislim. Sicer pa sme to pričakovala in to ni bilo presenečenje.”

Ukrajinka po tekmi ni pozabila omeniti Sabalenke, ki je v Parizu dvakrat zavrnila pogovor z novinarji, saj se ni hotela izpostaviti vprašanjem o politiki in svojem odnosu do predsednika Aleksandra Lzukašenka, ki ga je pred časom javno podprla. “Japonka Naomi Osaka je bila kaznovana, ker ni želel govoriti z mediji,” je še dodala Svitolina.

Preostala ženska četrtfinalna obračuna bosta na sporedu v sredo. Brazilka Beatriz Haddad Maia se bo pomerila s Tunizijko Ons Jabeur, v drugem četrtfinalu pa se bo branilka naslova Poljakinja Iga Swiatek pomerila z Američanko Coco Gauff.