Rusija že po posamičnih obračunih do tretje zmage v Davisovem pokalu (dopolnjeno)

Ruski teniški igralci so zmagovalci zaključnega turnirja Davisovega pokala za leto 2021. V Madridu so v finalu pričakovano že po obeh posamičnih obračunih z 2:0 slavili proti Hrvaški. Za Ruse je to skupno tretja zmaga v Davisovem pokalu, Hrvati pa ostajajo pri dveh naslovih.

Prvo točko je Rusiji priigral Andrej Rubljov, ki je ugnal na tem zaključnem turnirju zelo uspešnega Borno Goja (279. na lestvici ATP). Peti igralec svetovne lestvice Rubljov je bil tokrat zanesljiv in dvoboj dobil s 6:4, 7:6 (5) po 1:33 ure.

Do prvega brejka je Rubljov prišel v sedmi igri prvega niza, potem ko je že pred tem bolj pretil na nasprotnikov servis. Niz je dobil s 6:4, v drugem pa sta si tekmeca hitro izmenjala odvzem servisa, nato pa je bolje zaigral tudi Gojo. Vseeno je Rubljov v podaljšani igri strl Hrvata in Rusiji priigral prednost.

Odločilno drugo točko je nato v drugem posamičnem obračunu Rusom priigral drugi igralec sveta Danil Medvedjev, ki je podobno zanesljivo opravil z Marinom Čilićem (30. ATP). Slavil je s 7:6 (7), 6:2 po uri in 29 minutah.

Medvedjev je imel več dela v prvem nizu, v katerem sta oba igralca ostala brezhibna na lasten začetni udarec. V podaljšani igri pa je 25-letni Moskovčan izkoristil tretjo priložnost za niz. V drugem je nato na krilih osvojenega prvega dvakrat odvzel servis Čiliću in svoji reprezentanci tretjič omogočil, da dvigne slovito “solatno skledo” oz. velikanski pokal za zmagovalce Davisovega pokala.

“To je izjemen občutek. Bolj sem vesel za ekipo kot zase. Res sem ponosen, da sem del te reprezentance in da lahko vknjižim točke za vse nas,” je po tekmi dejal Medvedjev. “Užival sem v vzdušju. To sta bila sijajna dva tedna, saj nikoli ni enostavno, ko prideš po koncu sezone in moraš tako močno tekmovati. To sta najlepša dva tedna v mojem življenju,” je še za konec dejal zmagovalec letošnjega OP ZDA.

Za Ruse je to tretja zmaga, prva po letu 2006. Najboljši so bili tudi leta 2002. Rusi so v skupinskem delu zabeležili zmagi proti Ekvadorju in Španiji v skupini A, v četrtfinalu in polfinalu pa so bili boljši še od Švedske oz. Nemčije.

Poleg Rubljova in Medvedjeva so bili del ruske ekipe še Aslan Karacev, Karen Hačanov in Jevgenij Donskoj.

Hrvati so v skupini D ugnali Avstralce in Madžare, v četrtfinalu so bili boljši od Italije, nato pa so v polfinalu ugnali še Srbe. Poleg Goja in Čilića so igrali še Nino Serdarušić ter najboljša igralca dvojic leta 2021 Nikola Mektić in Mate Pavić.

“Žalostni smo, ker nam ni uspelo. Tekmovali smo kar najbolje, kot smo lahko, ampak ni nam uspelo. Nikomur ni kaj za zameriti, danes pač ni šlo. Pred tem smo ugnali močne ekipe, Srbijo, Italijo …” je po dvoboju dejal selektor Hrvaške Vedran Martić.

“Žal mi je, da nismo prišli do odločilnega obračuna dvojic z Mektićem in Pavićem. Zmagali so zasluženo in treba jim je čestitati, saj niso izgubili niti enega obračuna. Smo preponosni na vse, kar smo dosegli,” pa je dejal Čilić.

Mednarodna teniška zveza (ITF) v sodelovanju s podjetjem Kosmos od leta 2019 Davisov pokal prireja po sistemu zaključnega turnirja. Pred dvema letoma je slavila Španija, lani pa tekmovanja zaradi pandemije novega koronavirusa ni bilo.

Največ naslovov v tem tekmovanju imajo sicer Američani (32), sledijo pa Avstralci z 28. Francija in Velika Britanija sta osvojili deset naslovov, sedem jih ima Švedska, šest pa Španija. Potem pa na vrsto pridejo Rusi, ki imajo skupaj s Češko in Nemčijo po tri.

Vodstvo tekmovanja je pred današnjim finalom izžrebala tudi pare kvalifikacij za naslednji zaključni turnir konec prihodnjega leta. Nastop na njem sta si že zagotovili obe finalistki, posebno povabilo pa so danes dobili še Srbi in Britanci.

Pari kvalifikacij, ki bodo marca prihodnje leto, so: Francija – Ekvador, Španija – Romunija, Finska – Belgija, ZDA – Kolumbija, Nizozemska – Kanada, Brazilija – Nemčija, Slovaška – Italija, Avstralija – Madžarska, Švedska – Japonska, Norveška – Kazahstan, Argentina – Češka, Južna Koreja – Avstrija.

Slovenska teniška reprezentanca se bo v kvalifikacijah za vstop v prvo svetovno skupino Davisovega pokala pomerila v gosteh proti Čilu. Dvoboj bo na sporedu 6. in 7. marca prihodnje leto.

* Izidi, Davisov pokal:
– finale (Madrid):
Rusija – Hrvaška 2:0
Andrej Rubljov – Borna Gojo 6:4, 7:6 (5);
Danil Medvedjev – Marin Čilić 7:6 (7), 6:2;
Aslan Karacev/Andrej Rubljov – Nikola Mektić/Mate Pavić (odpovedano).