Rusi zanesljivo, Srbi izgubili, Italijani že med osem

Ruska moška teniška reprezentanca je na svojem prvem dvoboju zaključnega turnirja svetovne skupine v Davisovem pokalu v okviru skupine A v Madridu premagala Ekvador s 3:0. Srbija je po uvodni zmagi nad Avstrijo s 3:0 v drugem dvoboju v skupini F v Innsbrucku izgubila proti Nemčiji z 1:2, v četrtfinale se je prebila Italija po zmagi nad Kolumbijo.

Rusi so zanesljivo premagali tekmece iz Južne Amerike. Zmago nad njimi so si priigrali že po posamičnih obračunih, najprej je Andrej Rubljov premagal Roberta Quiroza s 6:3, 4:6 in 6:1, nato pa je drugi igralec na jakostni lestvici ATP Danil Medvedjev odpihnil Emilia Gomeza in slavil s 6:0 in 6:2. V igri dvojic je bila ruska naveza Aslan Karacev/Andrej Rubljov boljša od ekvadorske Gonzalo Escobar/Diego Hidalgo s 6:4, 4:6 in 6:4.

Bolj razburljivo je bilo v Innsbrucku na obračunu med Nemčijo in Srbijo. Za slednjo se je dvoboj slabo začel, saj je Filip Krajinović izgubil proti Dominiku Köpferju s 6:7 (4) in 4:6. Srbe je na prave tirnice vrnil prvi lopar na svetu Novak Đoković po zmagi nad Jan-Lennardom Struffom s 6:2 in 6:4, v odločilni igri dvojic pa sta Nemca Kevin Krawietz in Tim Pütz s 7:6 (5), 3:6 in 7:6 (5) premagala Nikolo Ćaćića in Đokovića.

Italija se je že prebila v četrtfinale, potem ko je v skupini E dosegla že drugo zmago. Po zmagi nad ZDA je na svojem drugem obračunu skupine E v Torinu premagala Kolumbijo. Na prvem posamičnem obračunu je Lorenzo Sonego po dveh urah in 37 minutah ukanil Nicolasa Mejio s 6:7 (5), 6:4 in 6:2, nato pa je bil Jannik Sinner boljši od Daniela Riverosa s 7:5 in 6:0.

V današnjih popoldanskih in zgodnjih večernih urah so bili na sporedu še trije dvoboji, na njih so Kazahstan, Velika Britanija in Avstralija dosegli prve zmage. Kazahstanci so v svojem prvem dvoboju v Madridu premagali Švede, Avstralci so bili v Torinu boljši od Madžarov, Britanci pa v Innsbrucku od Francozov. Na vseh obračunih je bil izid 2:1.

Kazahstanci so zmagovito odprli turnir v španski prestolnici, končno zmago nad Švedi, ki so v uvodnem dvoboju odpihnili Kanadčane s 3:0, pa so si priigrali šele po igri dvojic. Kazahstanska naveza Andrej Golubjev/Aleksandr Nedovjesov je bila boljša od skandinavske kombinacije Andre Göransson/Robert Lindstedt s 6:3 in 6:3. Pred tem je Mihail Kukuškin klonil proti Eliasu Ymerju s 3:6 in 6:7 (4), na drugem posamičnem dvoboju pa je bil Aleksander Bublik boljši od Mikaela Ymerja s 3:6, 6:4 in 6:0.

Britanci so si na Tirolskem že po dveh posamičnih obračunih proti Francozom, ki so na svojem prvem dvoboju pred dvema dnevoma po hudem boju ukanili Čehe z 2:1, priigrali prvo zmago v skupini C. Na današnjem prvem posamičnem dvoboju je bil Daniel Evans boljši od Adriana Mannarina s 7:5 in 6:4, na drugem pa je Cameron Norrie ukanil Arthurja Rinderknecha s 6:2 in 7:6 (8). V obračunu dvojic sta Francoza Nicolas Mahut in Rinderknech premagala britansko navezo Jo Salisbury/Neal Skupski s 6:1 in 6:4.

Avstralci so na svojem prvem dvoboju v Torinu proti Hrvatom izgubili z 0:3, na svojem drugem obračunu pa so po maratonskem boju premagali Madžare z 2:1. Našim vzhodnim sosedom je prvo zmago priigral Zsombor Piros, ki je premagal Johna Millmana s 4:6, 6:4 in 6:3, na drugem dvoboju pa je bil Alex De Minaur boljši od Martona Fucsovicsa s 7:5, 2:6 in 7:6 (2).

Odločitev o zmagovalcu je padla v igri dvojic, na njem sta bila Avstralca Alex Bolt in John Peers po več kot dve uri dolgem obračunu boljša od madžarske naveze Fabian Marozsan/Zsombor Piros s 6:3, 6:7 (11) in 6:3.

V četrtfinale letos prenovljenega Davisovega pokala bo iz skupinskega dela napredovalo osem reprezentanc, šest prvouvrščenih ter dve najboljši drugouvrščeni izbrani vrsti. Četrtfinalni obračuni bodo med 29. novembrom in 2. decembrom, zaključni turnir četverice pa bo med 3. in 5. decembrom v Madridu.