Roland Garros: Znan je žreb za slovenske predstavnike

Žreb je določil, da bo edini slovenski predstavnik na Odprtem teniškem prvenstvu Francije Aljaž Bedene v prvem krogu igral z Avstralcem Christopherjem O’Connellom, lanska polfinalistka Tamara Zidanšek, ki je 24. nosilka, se bo srečala z Američanko Claire Liu, Kajo Juvan pa čaka kvalifikantka.

Tamara Zidanšek se iz tedna v teden povzpenja po WTA lestvici navzgor. (Foto: SIPA/SPORTIDA)

Tako Bedene kot Zidanškova se s tekmecema še nista srečala. Štiriindvajsetletna Konjičanka, ki je lani izgubila v polfinalu proti Rusinji Anastaziji Pavljučenkovi, bo prvi dvoboj igrala proti tri leta mlajši tekmeci, ki je na lestvici WTA na 92. mestu.

Claire Liu bo prvič v karieri nastopila v glavnem delu Odprtega prvenstva Francije, ima pa za seboj blestečo mladinsko kariero. 2017 je bila prva mladinka na svetu, je zmagovalka mladinskega Wimbledona, v Roland Garrosu pa je nastopila v finalu.

Dvaintridesetletni Ljubljančan ima za seboj naporne mesece, v katerih se je ubadal z zdravstvenimi težavami – v 2022 je dobil vsega en dvoboj, zato je zdrsnil na 175. mesto lestvice ATP. Njegov prvi tekmec je na 124. mestu, je pet let mlajši, za razliko od Bedeneta, ki je v Parizu dvakrat prišel do tretjega kroga (2016, 2020), pa Avstralec v Roland Garrosu še nima zmage med posamezniki.

Od treh slovenskih predstavnikov je trenutno v najboljši formi Kaja Juvan, ki se je danes uvrstila v polfinale turnirja WTA v Strasbourgu. Na lestvici WTA zaseda 81. mesto, njeno letošnje razmerje zmag in porazov pa je 18-9.

V moškem delu turnirja so branilec naslova Novak Đoković, 13-kratni zmagovalec tega turnirja Rafael Nadal in mladi, nadarjeni Španec Carlos Alcaraz v istem delu žreba, kar pomeni, da se lahko Đoković in Nadal srečata že v četrtfinalu, Alcaraz pa se jima lahko prikaže v polfinalu.

Med dekleti je glede na formo in pet zaporednih osvojenih turnirjev prva favoritinja vodilna igralka na svetu Poljakinja Iga Swiatek, ki je Roland Garros osvojila 2020. Na njeni poti so na primer Simona Halep v osmini finala, Karolina Pliškova v četrtfinalu, v polfinalu pa zmagovalka dvoboja Paula Badosa – Aryna Sabalenka.