Ribakina za drugo lovoriko, Sabalenka lovi prvo

Kazahstanka Jelena Ribakina in Belorusinja Arina Sabalenka se bosta ob 9.30 pomerili v finalu odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu. V obračunu igralk z močnimi udarci in agresivnim pristopom bo Kazahstanka po lanskem Wimbledonu lovila drugo lovoriko na grand slamih, Belorusinja pa bo sploh prvič zaigrala v finalu.

Sabalenka je v četrtkovem polfinalu ugnala Poljakinjo Magdo Linette s 7:6 (1), 6:2 po uri in 33 minutah, Ribakina pa je na igrišču prebila osem minut več ob zmagi proti Belorusinji Viktoriji Azarenka s 7:6 (4), 6:3.

Čeprav je Ribakina lani v Wimbledonu prvič slavila na grand slamih, ima Sabalenka boljši medsebojni izkupiček. Kazahstanko je namreč vselej ugnala, dvakrat na trdi podlagi in enkrat na travi. Vse dvoboje je odločil tretji niz, nazadnje pa je 24-letnica iz Minska slavila v Wimbledonu leta 2021.

Obe igralki slovita po zelo močnih udarcih z osnovne črte. Na tem turnirju sta doslej prikazali največ, leto dni mlajša Ribakina je na poti do finala med drugim ugnala tudi prvo nosilko Poljakinjo Igo Swiatek.

Belorusinja na drugi strani v letu 2023 sploh še ni oddala niza. Pred OP Avstralije je slavila še v Adelaide, v ponedeljek pa bo na lestvici WTA ne glede na razplet finala prva zasledovalka močno vodilne Poljakinje. Ribakina je po dosedanjem razpletu deseta igralka sveta, ob zmagi bi bila še dve mesti višje.