Ribakina: Nisem sama izbrala, kje sem se rodila

Medtem ko v Rusiji slavijo wimbledonsko zmago v Moskvi rojene Kazahstanke Jelene Ribakine kot svojo, pa 23-letna teniška igralka odgovarja, da si ni sama izbrala, kje se je rodila. “Z moje strani lahko rečem le, da zastopam Kazahstan. Nisem izbirala, kje sem rojena,” je dejala 23-letnica, ki za Kazahstan igra od leta 2018.

Ribakina se v soboto zvečer po zmagi v treh nizih v finalu Wimbledona proti Tunizijki Ons Jabeur ni mogla izogniti vprašanjem, ali obsoja rusko vojno in dejanja ruskega predsednika Vladimirja Putina.

“Ljudje so verjeli vame. Kazahstan me je tako zelo podpiral. Tudi danes je bilo toliko podpore, videla sem kazahstanske zastave. Ne vem, kako naj odgovorim na ta vprašanja,” je dejala.

Na vprašanje o vojni v Ukrajini na začetku turnirja je dejala, da želi, “da bi bilo vojne čim prej konec”.

Zaradi ruske agresije nad Ukrajino so organizatorji s turnirja izključili ruske in beloruske teniške igralce. Zato na turnirju ne bodo delili točk za svetovno lestvico WTA, kar pomeni, da bo Ribakina kljub wimbledonski zmagi ostala na 23. mestu.

Rusinja, ki ima stalno prebivališče v Moskvi, je kazahstansko državljanstvo vzela leta 2018 zaradi boljše finančne podpore.

“Za Kazahstan igram že zelo, zelo dolgo. Zastopam državo na velikih turnirjih, na olimpijskih igrah, ko so se mi uresničile sanje,” je dejala Ribakina.

Na vprašanje, ali se boji, da bi lahko njeno zmago v Rusiji politično izkoristili, je odgovorila: “Ne vem, kaj se bo zgodilo. Vedno bodo kakšne novice, a glede tega ne morem narediti ničesar.”

Ribakina je za zmago prejela tudi čestitke iz Rusije. “Sijajno! Bravo, Ribakina! Osvojili smo turnir v Wimbledonu,” je za ruski časnik Sport-Express povedal Šamil Tarpiščev, vodja ruske teniške zveze.

“Veliko smo prispevali k njenemu razvoju. Ali obstajajo kakšne zamere, ker je zamenjala potni list? Ne. To je šport. Vsak si izbere svojo pot,” je še dejal Tarpiščev.