Rafael Nadal še šestič v finalu OP Avstralije

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal, ki je zaradi poškodbe izgubil več mesecev, je prvi finalist odprtega prvenstva Avstralije in je blizu rekordnega, 21. naslova na turnirjih velike četverice. Petintridesetletnik je danes v polfinalu s 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 premagal italijanskega finalista Wimbledona, Mattea Berrettinija.

Nadal si je priigral svoj prvi finale v Melbournu po treh letih; zmagal je le leta 2013. “Veliko mi pomeni, da sem se tukaj vrnil v finale,” je dejal Nadal med intervjujem po svoji 500. zmagi na trdi podlagi v Areni Rod Laver.

Nadal je dvoboj z Berrettinijem začel silovito in hitro povedel z 2:0 v nizih, preden je tekmecu oddal en niz – v tretjem je prvič izgubil svoj servis – , nato pa si v četrtem priigral zmago in se še šestič v Avstraliji uvrstil v finale.

“Zame gre le za odprto prvenstvo Avstralije. Bolj, kot karkoli drugega,” je po uvrstitvi v finale še dejal Nadal in dodal: “Po vseh težavah si nikoli nisem upal pomisliti, da bom imel leta 2022 še eno priložnost.”

V nedeljskem finalu se bo pomeril z zmagovalcem iz drugega polfinala med drugim nosilcem Rusom Danilom Medvedjevom in četrtim igralcem sveta Grkom Stefanosom Cicipasom.

Nadala so sicer že pred polfinalom vprašali, kaj bi mu pomenil rekordni 21. grand slam, s katerim bi se “odlepil” od Švicarja Rogerja Federerja in Srba Novaka Đokovića, ki zaradi necepljenosti proti koronavirusu ni dobil dovoljenja za igranje v Avstraliji.

“Ne upam več na nič. Želim si samo še igrati tenis, ker mi to prinaša veliko zadovoljstvo,” je dejal Nadal: “Mislim, da moja sreča ni odvisna od tega, ali bom osvojil več turnirjev za grand slam kot drugi.”