Prva nosilka v Portorožu bo Petra Martić

V Portorožu bo od 13. do 19. septembra potekal turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Turnir se na slovensko obalo vrača po 11 letih, prva nosilka pa bo Hrvatica Petra Martić. Tamara Zidanšek bo po odpovedih nekaterih višje postavljenih igralk peta nosilka.

Pia Lovrič, Živa Falkner, Ela Nala Milič

Turnir Zavarovalnica Sava Portorož je turnir serije 250, nagradni sklad pa je nekaj več kot 235 tisoč ameriških dolarjev. Zmagovalka bo prejela 280 točk za lestvico WTA. Trenutno je od prijavljenih igralk najvišje uvrščena Petra Martič. 30-letna Hrvatica je tu nastopala že ob prvih izvedbah turnirja. Leta 2008 in 2009 je prišla do četrfinala. Za vse ostale bo to prvi nastop v Portorožu, večina deklet pa je že na prizorišču. Vse so bile ob prihodu v teniški center navdušene, lepo vreme in čudovito okolje te težko pusti ravnodušnega. Danes so v Portorožu, z izjemo Kaje Juvan in Andreje Klepač, trenirale vse slovenske igralke, ki bodo nastopile na turnirju.

Do konca tedna bo z njimi tudi selektor Andrej Kraševec, ki si želi še bolj povezati igralke na širšem reprezentančnem spisku. Najdlje je sicer na Obali naša najboljša igralka Tamara Zidanšek, ki bo peta nosilka. Poleg nje so na glavni turnir uvrščene še Kaja Juvan in mladi Živa Falkner in Pia Lovrič. Obe sta dobili povabilo organizatorja. “Zame je to velik korak naprej. Upam, da se bom izkazala in uživala v vsaki igri, v vsaki točki. Želim si pokazati svoj najboljši tenis. Zadnjih 14 dni sem trenirala v Zagrebu na trdi podlagi. Tam sem imela tudi sparing tekmo proti Ani Konjuh. V Portorož sem prišla včeraj, danes pa sem imel kakovosten trening s Tamaro Zidanšek.

Komaj čakam na prvi dvoboj,” je pred turnirjem dejala Živa Falkner, ki je trenutno na 550. mestu lestvice WTA. V kvalifikacijah bodo od Slovenk nastopile Nika Radišič, Tina Cvetkovič, Manca Pislak in 15-letna Ela Nala Milič. Slednja je hči nekdanjega košarkarja Marka Miliča. “Prizorišče je bolj ali manj pripravljeno. Najprej bi rad omenil, da mi je zelo žal, ker z nami ne bo Polone Hercog. Gre za našo najizkušenejšo igralko. Polona je v teniškem svetu tako dolgo, da je nastopala tudi v tistem prvem portoroškem obdobju. Nenazadnje je leta 2010 igrala tu v polfinalu. Sem pa zato vesel za ostale igralke, ki so že tukaj, čakamo le še na Juvanovo in Klepačevo. Slednja se še vrača iz ZDA. Dekleta marljivo trenirajo v Portorožu. Danes smo začeli tudi s korporativnimi dogodki. V turnir je vključenih nekaj več kot 200 ljudi, na prizorišču pa so prisotni že vsi odgovorni za turnir s strani organizacije WTA. Tudi oni so zadovoljni s pripravo, njihov prvi ogled prizorišča je bil pozitivno sprejet,” je tri dni pred začetkom glavnega turnirja dejal direktor Gregor Krušič.

Pismo podpore pa je v Portorož poslal tudi Steve Simon, predsednik WTA. V njem je med drugim zapisal: “Organizatorji so v pripravah na turnir opravilo veliko dela. Sodelovanje s Tenis Slovenijo je obradilo sadove. Zadnje leto je bilo za tenis, športno industrijo in celoten svet zelo zahtevno. WTA skupaj s svojimi partnerji še naprej varno navigira skozi te res nepredvidljive čase. Upam, da bodo gledalci na prozorišču kot tudi tisti, ki bodo turnir spremljali na televiziji ali preko družabnih omrežij, uživali. Imamo zvesto bazo navijačev in zaradi tega je tenis vodilni šport za ženske. Za konec bi se še enkrat zahvalil Tenis Sloveniji in občini Piran, ki sta omogočila turnir v Sloveniji.”

Nosilke WTA 250 Zavarovalnica Sava Portorož (235.238$):
1. Petra Martić (HRV, 32. WTA)
2. Julija Putinceva (KAZ, 33. WTA)
3. Alison Riske (ZDA, 35. WTA)
4. Sorana Cirstea (ROM, 39. WTA)
5. Tamara Zidanšek (SLO, 40. WTA)
6. Dajana Jastremska (UKR, 51. WTA)
7. Rebecca Peterson (ŠVE, 54. WTA)
8. Donna Vekić (HRV, 57. WTA)