Prva nosilka Bartyjeva zanesljivo med osem

Prva nosilka Ashleigh Barty se je zanesljivo prebila v četrtfinale domačega turnirja velike četverice v Melbournu. S 6:4 in 6:3 je po uri in 16 minutah premagala Američanko Amando Anisimovo, ki ji po zmagi v tretjem krogu proti Japonki Naomi Osaka ni uspelo pripraviti novega presenečenja.

V prvem nizu sta bili igralki zelo izenačeni, domača favoritinja pa je do odločilne prednosti prišla v sedmi igri, ko je 20-letni Američanki odvzela servis. To je bila sicer Avstralkina šesta priložnost za odvzem servisa nasprotnici v uvodnem nizu, medtem ko je sama ubranila obe priložnosti za brejk.

V drugem nizu je 60. igralka sveta povedla z 2:0, a potem takoj tudi sama izgubila igro na svoj servis. V četrti igri je imela znova priložnost za brejk, ki pa je ni izkoristila. Je pa zato 25-letna Bartyjeva pet let mlajši tekmici odvzela servis še v peti in deveti igri za zmago v drugem nizi s 6:3. Končno razmerje osvojenih točk na tekmi je bilo 33:26 za Avstralko, ki je naredila samo osem neizsiljenih napak.

“Veliko bolj zabavno je igrati pred navijači. Zadnji dve leti je bilo težko, igrati pred takim vzdušjem pa je čisto nekaj drugega. Lepo je deliti uspeh z domačimi navijači,” se je navijačem takoj po dvoboju zahvalila Bartyjeva. Za Eurosport je razkrila, da je med občinstvom videla tudi psa vodnika, kar ji je privabilo nasmeh na obraz.

Pohvalila je tudi 20-letno tekmico in dejala, da je prepričana, da bo gotovo prišla še daleč na številnih največjih turnirjih. “To je bil res dober preizkus zame in za mojo igro,” je izpostavila domačinka.

Igralki sta se pred tem srečali v polfinalu OP Francije leta 2019. Avstralka je tedaj izgubila prvi niz proti takrat 17-letni Američanki, potem pa osvojila naslednja dva ter se na koncu tudi veselila prve osvojene lovorike za grand slam.

Bartyjeva, ki je številka ena ženskega tenisa 112 zaporednih tednov, je lani dobila Wimbledon, medtem ko v Avstraliji v finalu še ni igrala. Najbližje je bila leta 2020, ko se je prišla do polfinala. Za drugi preboj med najboljše štiri se bo merila s še eno Američanko. Tokrat ji bo nasproti stala Jessica Pegula, ki je s 7:6 (0), 6:3 presenetila peto igralko sveta, Grkinjo Mario Sakari. “To je bil zagotovo moj najboljši dvoboj letos. Mislim, da sem dobro vračala udarce, hotela sem ustvarjati pritisk na njen servis in mislim, da mi je uspelo. Želela sem biti potrpežljiva in igrati kolikor pametno sem lahko,” je po koncu dejala 27-letna Pegula.

Drugi četrtfinale zgornjega dela žreba bo prav tako ameriško obarvan. Nasproti si bosta stali Čehinja Barbora Krejčikova in Američanka Madison Keys.

Četrtopostavljena Čehinja je prepričljivo po uri in 22 minutah s 6:2, 6:2 premagala Azarenko, zmagovalko Melbourna v letih 2012 in 2013. “Danes je bilo res neverjetno. Azarenka je tu že zmagala in ima rada to igrišče. Prav tako ima tu veliko izkušenj,” je po koncu dejala Krejčikova.

Šestindvajsetletna Američanka, ki je pretekli teden je dobila turnir v Adelaidu, je danes nadigrala osmopostavljeno Španko Paulo Badosa s 6:3, 6:1. “Preprosto neverjetno. Servirala sem precej dobro in mislim, da sem tudi precej dobra vračala udarce,” je bila po koncu dvoboja zadovoljna nepostavljena Keysova, ki bo proti Čehinji lovila drugi polfinale v deželi tam spodaj.