Predstavitev reprezentanc v Velenju

V Velenju sta se danes predstavili reprezentanci Slovenije in Kitajske, ki ju v petek in soboto čaka polfinale kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju svetovne skupine pokala Billie Jean King. Slovenija ni bila tako blizu svetovnemu vrhu od leta 2012, ko je zadnjič igrala v takrat svetovni skupini pokala FED.

Andreja Klepac of Slovenia, Andrej Krasevec, captain of team Slovenia and Kaja Juvan of Slovenia during press conference prior to Billie Jean King Cup by Gainbridge, 2022 Play-offs between Slovenia and China, on November 9, 2022 in Vila Bianca, Velenje, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

Danes sta v historičnem objektu Vila Bianca v Velenju svoje načrte predstavili obe reprezentanci. Slovenija bo nastopila oslabljena. Po odpovedi Tamare Zidanšek je kapetan Andrej Kraševec ostal še brez poškodovane specialistke za igro dvojic Andreje Klepač. “Teden se res ni začel najboljše, res mi je žal, da Andreja ne bo mogla pomagati. Mi je pa všeč, da je danes z nami. Ne izobešamo bele zastave, gremo se boriti. Mislim, da imamo možnosti, prepričan pa sem, da bomo na igrišču dali vse od sebe. Punce so dobro razpoložene, vzdušje je izjemno. Danes in jutri še treniramo, Kaja bo trenirala danes samo popoldne. Kaja je glede na videno na treningih v dobri formi. Tudi igrišče ji ustreza, saj je malce hitrejše. Razmišlja pozitivno in od nje lahko res veliko pričakujemo. Še vedno pravim, da imamo mi 51 odstotkov možnosti za zmago, oni pa 49,” je pred dvobojem dejal Kraševec, ki je reprezentanco prevzel leta 2015.

Na novinarski konferenci je bila torej prisotna tudi Klepačeva. “Žal hrbet ni dobro. Že celo leto imam težave z njim. Stanje je na zadnjem turnirju poslabšalo. V Mehiki sem začutila močno bolečino. Sledili so pregledi, fizioterapije, naredila sem vse, da bi bila nared za pokal BJK. Vendar so mi zdravniki odsvetovali aktivnost, tako da sledi daljši premor. Bom pa tu v petek in soboto navijala za soigralke,” je težave opisala Klepačeva.

Takrat je verjetno o reprezentančni karieri v članski konkurenci že razmišljala Kaja Juvan. 21-letna Ljubljančanka je trenutno na 88. mestu lestvice WTA, nazadnje pa je nastopila sredi septembra na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož. “Po koncu turnirja v Portorožu nisem igrala na turnirjih, a tudi nisem počivala. Opravila sem prvi del predsezonskih priprav in lahko rečem, da se počutim dobro. Zelo rada namreč tekmujem, tako da se že veselim nastopov. Teniško in kondicijsko sem močnejša kot sem bila. Sprejemam ta pritisk, kolikor ga lahko. Ne morem reči, da od sebe veliko pričakujem, da moram nujno zmagati, da je vse na meni. Tu je vsaka tekma zelo posebna. Imamo prednost, ker smo na pesku in na domačem igrišču. Dala bom vse od sebe, borila se bom od začetka do konca. Zdi se mi, da imamo možnosti, da nam uspe,” je bila optimistična Juvanova.

Veliko dela pa so opravili tudi pri Tenis Slovenija. Poleg običajnih administrativnih zadev je bilo potrebno za potrebe tako cenjenega tekmovanja ustrezno pripraviti tudi dvorano. “Pomembno je, da izpostavim da gre za teniško in ne športno dvorano. Velik izziv je bil pripraviti primerno infrastrukturo za tako pomembno tekmovanje. Veliko je namreč prostorov, ki so potrebni za izvedbo, saj je v delo na takšnem tekmovanju vključenih več kot 50 ljudi. Ker gre za teniško dvorano je to drugače, kot če bi bilo tekmovanje zunaj ali pa v športni dvorani, kot je bilo sprva planirano. Po prvih pogovorih lahko rečem, da so naši gostje iz Kitajske zadovoljni, nimajo nobenih pripomb. To so povedali tudi na današnji novinarski konferenci.  Rad bi se zahvalil ŠTK Velenje za opravljeno delo pri pripravi prizorišča. Velika zahvala pa gre tudi Občini Velenje, Premogovniku Velenje in podjetju Hisense,” je dejal direktor TS Gregor Krušič.

Poleg Kaje Juvan (88. WTA) so v slovenski reprezentanci še Nina Potočnik (273. WTA), Pia Lovrič (512. WTA) in Živa Falkner (554. WTA).

Za Kitajsko bodo igrale Qinwen Zheng (25. WTA), Xiyu Wang (53. WTA), Lin Zhu (58. WTA),  Yue Yuan (75. WTA), Xinyu Wang (102. WTA). Že pogled na njihove uvrstitve pove, da je Kitajska favorit tega dvoboja.

“Vse se lahko zgodi v takšnih dvobojih. V odstotkih ocenjujem, da so možnosti 50:50. Vedno moraš dati vse od sebe. Igrišče je morda malce ožje, ampak je dobro pripravljeno. Vedno se moraš prilagoditi na novo podlago. Z letošnjo sem lahko zadovoljna. Nazadnje sem igrala v San Diegu, kjer verjetno tudi zaradi poškodbe gležnja nisem bila kos Swiatekovi. Zato v zadnjem obdobju tudi nisem igrala. Od Slovenk poznam le Živo Falkner, mislim, da sva enkrat celo potovali skupaj na turnir ITF, mislim, da sva bili stari 14 let,” je dejala Zhengova, ki je bila konec septembra finalistka turnirja WTA 500 na Japonskem, v Roland Garrosu pa je izpadla v 4. kolu, potem ko je v drugem kolu izločila Simona Halep. Nato je nastopila še na omenjenem turnirju v San Diegu, kjer je v drugem kolu po treh nizih izgubila proti prvi igralki na svetu Poljakinji Igi Swiatek.

Jutri bo v Velenju ob 12. uri še uradni žreb. V petek pa se bo dvoboj začel ob 15. uri s slavnostno otvoritvijo, prvi dan pa bosta na sporedu dve tekmi med posameznicami. Med obema dvobojema bo tudi posebna slovesnost za Katarino Srebotnik, ki je letos zaključila uspešno kariero. Sobotni spored se bo začel ob 12. uri.

Vabljeni v Velenje, dekleta potrebujejo tudi vašo pomoč.