Poškodba Jelene Ribakine Sloveniji na stežaj odpira vrata v polfinale pokala BJK

Slovenska ženska teniška reprezentanca je na pragu zgodovinskega dosežka. V petek ob 10. uri jo na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King v Sevilli čaka obračun s Kazahstanom, celo poraz pa ji zagotavlja prvo mesto v skupini in nastop med štirimi najboljšimi reprezentancami na svetu.

Skupinski del tekmovanja se za Slovenijo odvija sanjsko. Uvodni dan sta Kaja Juvan in Tamara Zidanšek poskrbeli za zmago proti Avstraliji, danes pa je Avstralija premagala Kazahstan z 2:1, kar pomeni, da lahko Slovenija v petek izgubi 1:2, a če ob tem v izgubljenih partijah dobi še en niz, v krogu treh ekip osvoji prvo mesto v skupini in se v polfinalu v soboto sreča z Italijo.

Sloveniji gre na roko, da za Kazahstan verjetno ne bo nastopila prva zvezdnica finalnega turnirja, četrta igralka sveta Jelena Ribakina. Danes proti Avstraliji ni igrala zaradi poškodbe hrbta. Mesto prve igralke je tako zasedla Julija Putinceva, 69. na lestvici WTA, kot druga pa je nastopila 814. Ana Danilina.

Njena kapetanka Jaroslava Švedova je bila na novinarski konferenci po porazu z Avstralijo skrivnostna glede nastopa Jelene Ribakine – dejala je, da je igralka z zaključnega turnirja v Cancunu prišla s poškodbo zaradi neprimerne podlage na igriščih, dejstvo pa je, da Ribakina ta teden v Sevilli še ni trenirala.

Ana Danilina je danes izgubila po dveh tesnih nizih, Putinceva pa je bila prepričljiva z 2:0. Isti igralki sta nastopili tudi v dvojicah in izgubili 1:2. V ekipi Kazahstana sta še Žibek Kulambajeva (515.) in Aružan Sagandikova (751.). Postavi bosta znani uro pred dvobojem.

V slovenskem taboru se z računicami in ugankami ne ukvarjajo pretirano, jasno jim je, da so korak od zgodovinskega dosežka in da jih zmaga zagotovo pelje v polfinale.

“Pripravili se bomo na različne scenarije oziroma igralke, seveda pa bo največ odvisno od naju s Tamaro. Dobro se počutim, vem, da se bom borila do konca in dala vse od sebe,” je po današnjem treningu na stadionu La Cartuja dejala Kaja Juvan.

“Za nas je velik uspeh že to, da smo se uvrstili na zaključni turnir, če pridemo v polfinale pa bo to res zgodovinsko. Pomemben je vsak dvoboj, tega se dobro zavedamo, zato moramo ostati zbrani in verjeti, da nam lahko uspe,” je dodala 22-letna Ljubljančanka, ki zaseda 104. mesto na svetu. Tamara Zidanšek je šest mest pred njo.

Največji ekipni uspeh je Slovenija dosegla 2003, ko je v Portorožu v četrtfinalu svetovne skupine tedanjega pokala Fed izgubila proti Rusiji.

Kapetan Slovenije Andrej Kraševec nima dilem. Prva bo nastopila Kaja Juvan, nato Tamara Zidanšek, glede dvojice pa se bo odločil po prvih dveh partijah.

“Ne smemo se ozirati na težave Kazahstana, saj se lahko stvari hitro obrnejo v drugo smer. Dati moramo svoj maksimum in upati, da se nam bo izšlo. Jaz verjamem v zmago, ki nas bo popeljala med štiri najboljše ekipe v tekmovanju, ki se ga je letos udeležilo 134 držav,” je povedal Kraševec.