PORTOROŽ JE TUDI LETOS TENIŠKO MESTO

Avgust je v Portorožu že tradicionalno v znamenju tenisa. Poleg turnirjev v kategorijah od 12 do 18 let, se je danes začel tudi prvi UTR turnir. Vrhunec prejšnjega konca tedna pa je bilo Seniors državno prvenstvo v dvojicah.

Na peščenih igriščih ŠRC Marina Portorož se je v štirih kategorijah zbralo 28 dvojic. Moški so nastopali v 3 starostnih kategorijah, ženske pa v eni. Pri ženskah se je zbralo kar 8 dvojic, v finalnem dvoboju pa smo videli zelo zanimiv obračun. Dvojica Katarina Pišljar/Špela Sitar je bila boljša od dvojice Ksenija Filipič Jeras/Slavica Srebrnjak. Rezultat je bil 9:3.

V moški kategoriji do 85 let sta se zmage razveselila Klemen Kadivnik in Rok Uršič. V finalu sta bila s 7:6 in 6:2 boljša od FIlipa Batorja in Simona Gradišarja.

Zelo zanimivo je bilo tudi v kategoriji od 86 do 105 let. V skupini B so nastopili tudi lanski finalisti. Tudi tokrat sta namreč skupaj zaigrala Marko Škrjanc in Blaž Ručigaj, ki sta v lanskem finalu premagala dvojico Tone Komar/Marko Lopatič. Tokrat pa sta morala oba para v skupinskem delu priznati premoč Nikiju Popoviču in Klemnu Stražar. Slednja sta bila nato premočna tudi v finalu. Z 9:6 sta bila boljša od Aleša Mačka in Sandija Petkovška.

Edina, ki sta ponovila lansko zmago pa sta bila pričakovano v kategoriji nad 105 let Matjaž Končan in Samo Zakeršnik. V skupinskem delu sta se zelo namučila proti dvojici Denis Uranič/Marjan Žižek, dvoboj sta namreč dobila šele po podaljšani igri. V finalu pa sta bila boljša še od para Ivo Beliš/Gorazd Geč. Rezultat je bil 9:2.

V Portorožu se je letos zbralo 28 parov, vsi pa so ob dobro organizaciji Tenis Slovenije uživali v sproščenem vzdušju. Kljub neznosni vročini so vsi pokazali, da so dobro telesno pripravljeni, saj težav s kakšnimi vročinskimi krči ni bilo. Končan in Zakeršnik pa sta imela ob koncu večera tudi srečo pri žrebu, tako, da sta osvojila tudi glavno nagrado dneva. Tenis Slovenija jima je namreč podarila dve karti za ogled zaključnega turnirja ATP, ki bo letos v Torinu.

Ob tem je potekala tudi sponzorska aktivacija Zavarovalnice Sava. Ta je z zanimivim kvizom udeležence spomnila na turnir serije WTA Zavarovalnica Sava Portorož, ki bo na Obali potekal od 13. do 20. septembra. Z nekaj sreče in znanja so si namreč že lahko pridobili vstopnice za finalni dvoboj.

Fotogalerijo si lahko ogledate TUKAJ.

Finalni dvoboji

Moški do 85 let:
Klemen Kadivnik in Rok Uršič – Filip Bator in Simon Gradišar 7:6, 6:2.

Moški od 86 do 105 let:
Niki Popovič in Klemen Stražar – Aleš Maček in Sandi Petkovšek 9:6.

Moški nad 105 let:
Matjaž Končan in Samo Zakeršnik – Ivo Beliš in Gorazd Geč 9:2.

Ženske:
Katarina Pišljar in Špela Sitar – Ksenija Filipič Jeras in Slavica Srebrnjak 9:3.

UTR članska turnirja z nagradnim skladom 40 tisoč ameriških dolarjev bosta potekala tako za moške kot tudi ženske. Prvi bo potekal od 16. do 22. avgusta, drugi pa od 23. do 29. avgusta.

Končana turnirja do 12 in 16 let
V kategoriji do 12 let sta bila najboljša Nika Mlakar (TK Medvode) in Alexander Burmakin (TK-CC). Mlakarjeva je v finalu premagala Jerco Fleischman. Rezultat je bil 6:0 in 6:3. Burmakin pa je po polfinalni zmagi proti Semeniču (SL- LJ), v finalu premagal še Lana Konečnika (SGRAD). Rezultat je bil 6:2 in 7:5.

V kategoriji do 16 sta zmagovalca postala Miha Bajželj in Zala Bizjak. V Portorožu so se fantje pomerili v A in B kategoriji, medtem ko so bila vsa dekleta združena v kategorijo A. V boj za turnirsko zmago se je podalo 27 igralk, do svoje krstne zmage v starostni kategoriji U16 pa se je prikopala Zala Bizjak (CTA). Slednja je že v začetnem delu turnirja pokazala, da je pripravljena iti vse do konca, kar ji je kasneje tudi uspelo. V prvih dveh kolih proti Alji Plohl (PTUJ) in Taji Lešnik (LUKAKP) ni izgubila niti igre, v četrtfinalu je Katarino Stefanijo Mrvar ugnala z rezultatom 6:3 in 6:3, za konec pa je bila boljša še od Karin Dirnbek (KRŠKO) in v finalu od Sare Mihelčič (TK-CC). Ta je bila pred tem v polfinalu z 2:0 v nizih boljša od Aje Tanko (TANKO).

“Turnir mi je bil zelo všeč. Rada bi se zahvalila organizatorjem za tako dobro organizacijo in sodnikom, da so sodili pravično. Zahvala gre tudi vsem, ki ste prišli zame navijat v finalu, mojemu trenerju ter seveda staršem za podporo. Čestitala bi tudi Sari za tako dobro igro v finalu. Upam, da bo še več takih turnirjev,” je po zmagi povedala Zala Bizjak.

Pri fantih je v B kategoriji največ pokazal Leon Šmarčan (ŠD_LOK), ki na poti do turnirske zmage ni izgubili niti enega samega niza. Premoč je v finalu kronal s prepričljivo zmago s 6:0 in 6:1 nad Jako Rakarjem (TK-CC). V A kategoriji se je naslova veselil Miha Bajželj (TKMED), ki je edini niz oddal v finalu proti Vidu Moharju (GROSU). Pred tem je Bajželj v polfinalu s 6:4 in 6:3 ugnala 1. nosilca turnirja Vaala Urankarja (TABRE), medtem ko je bil Mohar s 6:4 in 6:3 boljši od Maxa Stolleckerja (TK-KR). V že omenjenem finalnem obračunu med Bajžljem in Moharjem je prvi niz pripadel Bajžlju (6:3), Mohar je v drugem nizu odgovoril z enako mero, odločilni tretji niz pa je z rezultatom 6:4 dobil Bajželj.

Polfinale fantje do 16 let

Bajželj M. – Urankar V. 6:4, 6:3

Mohar V. – Stollecker M. 6:4, 6:3

Finale: Bajželj M. – Mohar V. 6:3, 3:6, 6:4

Dvojice, finale: Barjaktarević B./Urankar V. – Stollecker M./Tomažin J. 6:3, 6:1

Polfinale dekleta do 16 let

Bizjak Z. – Dirnbek K. 6:4, 6:2

Mihelčič S. – Tanko A. 6:3, 6:3

Finale: Bizjak Z. – Mihelčič S. 6:4, 6:1

Dvojice, finale: Mrvar K. S./Šifrer E. – Ivanković M./Ribnikar M. S. b.b.