Po začetni razpravi odločitev v zadevi Đoković predvidoma danes dopoldne

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković bi moral še danes izvedeti, ali bo lahko branil naslov na OP Avstralije v Melbournu, potem ko se bo o zavrnitvi vize za vstop v deželo tam spodaj izreklo sodišče. Za zdaj je svojo plat v celoti predstavil le Đokovićev zastopnik, na vrsti pa bo kmalu tudi vladna stran, poroča avstralska tiskovna agencija (AAP).

Đokovićeva stran je že od polnoči naprej po slovenskem času predstavila svoj pogled, medtem ko bo vladna stran s predstavitvijo svojih argumentov v primeru nadaljevala pozno popoldne, zaradi česar bi lahko končna odločitev padla tudi v torek, poroča novinarka avstralske tiskovne agencije (AAP) Karen Sweeney.

Ta je na Twitterju sporočila, da je sicer neobičajno, da sodišče zaseda tako pozno, a je sodnik Anthony Kelly večkrat zagotovil časovno fleksibilnost v tem odmevnem primeru. Kelly je medtem podaljšal zahtevo o prepovedi deportacije srbskega tenisača do 20. ure po lokalnem času (10. ure po slovenskem času) in dal več časa vladni strani, da pripravi svoj primer ter jo predloži sodišču, je še dodala Sweeneyjeva.

Đoković je vmes lahko zapustil Hotel Park za azilante in je trenutno na lokaciji, ki so jo zahtevali njegovi odvetniki za čas ponedeljkovega zaslišanja, preden se bo moral vrniti v hotel, je dodala AAP.

Po svetu vlada izjemno zanimanje za Đokovićevo zaslišanje, večkrat se je zrušil tudi strežnik, s katerim sodišče zagotavlja neposredni prenos obravnave. Pred poslopjem se je zbralo tudi nekaj protestnikov, Đokovića pa na sodišču zastopa njegov odvetnik Nick Wood.

Ta je na zaslišanju dejal, da mejna policija ni pravočasno obvestila Srba, da bo vlada preklicala njegovo vizo, obenem pa spomnil na še na nekaj postopkovnih prekrškov na letališču, kjer so številko ena moškega tenisa sprva zadrževali in mu preprečili vstop v državo.

Ta je predložil vso potrebno dokumentacijo za vstop v državo, četudi ni cepljen, je dejala zagovorniška ekipa srbskega tenisača. Ob tem se je tudi sodnik v zaslišanju Anthony Kelly spraševal, kaj lahko bi Đoković sploh še naredil.

V prid igralca naj bi bil pozitiven izvid testa na novi koronavirus, izdan 16. decembra. Njegovi odvetniki poudarjajo tudi, da mu je vodstvo zdravstvene službe turnirja v Melbournu na osnovi prebolelosti 30. decembra izdalo dovoljenje za vstop v državo, ki ga v povezavi z epidemijo covida-19 uvršča med izjeme. To sta po besedah odvetnikov potrdili dve ločeni zdravniški komisiji v Avstraliji.

Vladna stran, ki jo zastopa Chrisopher Tran, je v odgovoru na navedbe igralčevih zagovornikov povedal, da nedavna okužba z dne 16. decembra ne izpolnjuje pogojev za izjemo pri vstopu v državo, saj okužba z novim koronavirusom ne pomeni hkrati tudi prebolevnost covida-19. Ob tem je namignil, da gre v primeru Đokovića tudi za neskladnost pri datumih, do katerih bi moral Đoković predložiti ustrezne dokaze o izjemi.

Zahteval je, da naj sodnik zavrže Dokovićeve zahteve in da naj ta poravna vse pravne stroške postopka. Vladno stran je dodala, da želi tudi zagotovila, da lahko mejna policija znova pridrži srbskega tenisača, četudi sodišče odloči v korist najboljšega tenisača na svetu.

Obenem je vladna stran zanikala vse postopkovne kršitve ob odvzemu vize na zahtevo notranje ministrice Karen Andrews ob pridržanju srbskega tenisača po sredinem prihodu v Avstralijo.

Prvi igralec sveta je namreč tisti dan pripotoval v Avstralijo, od takrat pa so ga oblasti zadržale v hotelu za azilante. Znova so poudarili, da bi Srb lahko še isti dan zapustil Avstralijo s pomočjo ene od letalskih družb. Ker tega ni storil, so ga pridržali, saj ni imel ustrezne vize za vstop v državo.

Vladna stran je v soboto vložila zahtevo, da se zaslišanje za voljo priprave argumentov prestavi na sredo, a je sodnik Kelly to zavrnil tudi zaradi časovne stiske pred OP Avstralije, ki se bo začelo prihodnji ponedeljek.