Po Kaji Juvan zanesljivo v drugi krog Portoroža tudi Tamara Zidanšek

Slovenski favoritinji teniškega turnirja Zavarovalnice Sava v Portorožu sta zanesljivo preskočili uvodni oviri. Kaja Juvan je izločila prvo nosilko Hrvatico Petro Martić s 6:3, 6:4, Tamara Zidanšek pa je bila boljša od Cristiane Ferrando iz Italije s 6:1, 6:1.

Prvi dve partiji slovenskih zastopnic drugega dne glavnega turnirja WTA 250 se nista razpletli po domačih željah, saj sta se pričakovano poslovili povabljenki Živa Falkner in Pia Lovrič, veliko bolj prepričljivi pa sta bili popoldan 20-letna Ljubljančanka in tri leta starejša Konjičanka.

Juvanova, 103. igralka na svetovni računalniški lestvici, je prikazala disciplinirano predstavo, predvsem pa je izkoristila številne neizsiljene napake trenutno 42. igralke na svetu, letos januarja celo 14. na lestvici WTA. Dvoboj proti Petri Martić je dobila po uri in 26 minutah.

“Užitek je igrati pred domačo publiko. Po vseh teh letih, ko sem Portorož obiskovala kot gledalka, sem ga zdaj izkusila tudi s strani igralke. Vesela sem, da me je prišlo spodbujat toliko gledalcev, verjamem, da jih bo na naslednjih dvobojih še več,” je povedala Juvanova ter dodala: “Čeprav žreb na prvi pogled ni bil najbolj ugoden, sem se zavedala, da imam svoje možnosti, saj mi ta podlaga precej bolj ustreza kot tekmici. Igrala sem potrpežljivo in čakala na svoje priložnosti.”

Takoj za njo je na osrednje igrišče stopila Tamara Zidanšek, ki je po uvrstitvah tega tedna najvišje uvrščena igralka v Portorožu. Svojo tekmico, Italijanko, 318. na svetu, je premagala po uri in osmih minutah.

“Zelo sem vesela, da sem svoj premierni nastop pred domačo publiko in domačim turnirjem odigrala dobro in zanesljivo prišla do zmage. Igrišče mi ustreza, zavedam pa se, da bo treba v nadaljevanju tedna dvigniti raven igre, saj me bodo čakale zahtevnejše nasprotnice,” je dejala Zidanškova, ki je ta teden s prebojem na 34. mesto dosegla svojo najvišjo uvrstitev v karieri.

Juvanova se bo v drugem krogu v četrtek pomerila s kvalifikantko Aleksandro Krunić iz Srbije, Zidanškovo pa čaka Ukrajinka Angelina Kalinina. V primeru, da bi Slovenki preskočili drugi oviri, bi se v petek v četrtfinalu med seboj pomerili za mesto v polfinalu.

Od osmih nosilk so prvi krog uspešno preskočile le štiri. Poleg prvorangirane Petre Martić so izpadle šesta nosilka Dajana Jastremska iz Ukrajine, sedma Švedinja Rebecca Peterson in osma Donna Vekić s Hrvaške.

Druga nosilka Portoroža, Julija Putinceva iz Kazahstana, je s 6:4 premagala Jaqueline Cristian iz Romunije, tretja Alison Riske iz ZDA je bila boljša od Lovričeve, četrta Sorana Cirstea je bila uspešna že v ponedeljek, peta nosilka glede na razpredelnico WTA izpred enega tedna pa je Tamara Zidanšek.

V sredo se bodo Slovenke predstavile le med dvojicami. Andreja Klepač in Tamara Zidanšek, ki sta prvi nosilki, se bosta za uvrstitev v polfinale popoldan srečali s švicarsko-francoskim parom Susan Bandecchi/Lucrezia Stefanini, Niko Radišić pa v navezi z Italijanko Lucio Bronzetti čakata Rutuja Bhosale iz Indije in Britanka Emily Webley-Smith.