Paul tretji polfinalist na OP Avstralije

Američan Tommy Paul je tretji polfinalist odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V četrtfinalu je s 7:6, 6:3, 5:7 in 6:4 premagal rojaka Bena Sheltona. V polfinalu se bo meril z boljšim iz dvoboja med Srbom Novakom Đokovićem in Rusom Andrejem Rubljovom.

Združene države Amerike imajo na OP Avstralije prvega igralca v polfinalu po letu 2009, ko je to uspelo Andyju Roddicku. Da se bo to zgodilo, je bilo jasno že pred tem dvobojem, v katerem sta se merila predstavnika nekega novega ameriškega vala, ki opozarja nase.

Med drugim bo v ponedeljek na svetovni lestvici deseterica Američanov med najboljšimi 50, in sicer Taylor Fritz, Frances Tiafoe, Tommy Paul (vsi 25 let), J.J. Wolf, Reilly Opelka (oba 24), Sebastian Korda, Jenson Brooksby (oba 22), Brandon Nakashima (21), Ben Shelton (20) in John Isner (37).

Med 20 se bo prebil Paul, ki je doslej zasedal 35. mesto, na grand slamih pa je najdlje, do 4. kroga, prišel v Wimbledonu lani. V 14. poskusu pa mu je uspelo prebiti novo mejo.

Čeprav še nikdar ni igral četrtfinala grand slama, pa so bile izkušnje na njegovi strani. Shelton je namreč igral šele na svojem drugem grand slamu, sploh prvič pa je igral v tujini.

Paul je dobro vračal udarce in tako nadziral tekmeca, čigar močnejši strani sta servis in “forehand”. “Vzhičen sem in vznemirjen, ne glede na to, proti komu bom igral v naslednjem dvoboju. To, da prideš v drugi teden grand slama, je želja vsakogar, ki igra tenis. Ne morem verjeti, da sem tu,” je dejal Paul. Ta ima za zdaj eno turnirsko zmago – iz Stockholma 2021.

Po četrtfinalnem dvoboju je poudaril, da ni bilo posebnega ritma v igri, ampak da je Shelton igralec, proti kateremu je težko igrati. “Zagotovo bo igral še na mnogih takšnih tekmah, vsi se lahko veselimo njegove prihodnosti,” je o mladem nasprotniku, trenutno 89. na svetu, povedal Paul.

Prvi niz je dobil Paul po podaljšani igri in 56 minutah igranja v glavnem z osnovne črte. V drugem nizu so se v Sheltonovi igri začele pojavljati napake, tako da je Paul enega odločilnih korakov naredil v šesti igri z odvzetim servisom.

V tretjem nizu je Shelton pri 1:1 obranil štiri žogice za “break”, sta pa nato oba v zaporednih igrah dobila igro na servis tekmeca, odločilno pa nato še Shelton v 12. igri. V četrtem nizu pa je imel več energije in zbranosti Paul, ter se je tako veselil svoje največje zmage.

V polfinalu ga čaka Đoković ali Rubljov, znano pa je že, da se bosta v prvem polfinalu merila tretjepostavljeni Grk Stefanos Cicipas in 18. nosilec, Rus Karen Hačanov.

V ženski konkurenci sta si danes polfinale zagotovili Poljakinja Magda Linette in Belorusinja Arina Sabalenka. Linette je s 6:3 in 7:5 izločila Čehinjo Karolino Pliškovo, Sabalenka pa s 6:3 in 6:2 Hrvatico Donno Vekić.

V drugem ženskem polfinalu se bosta merili Belorusinja Viktorija Azarenka, dvakratna zmagovalka Melbourna, in Kazahstanka Jelena Ribakina, zmagovalka Wimbledona. Ti sta sicer 24. oziroma 22. nosilka turnirja.