OP ZDA: Zgodovinska zmaga mlade Emme Raducanu

Britanka Emma Raducanu je presenetljiva zmagovalka ženskega dela OP ZDA. Osemnajstletna kvalifikantka, 150. igralka sveta, ki doslej še ni zmagala niti enega dvoboja na turnirjih serije WTA, je v finalu proti še eni najstnici, 19-letni Kanadčanki Leyli Fernandez, z zmago v dveh nizih s 6:4 in 6:3 spisala zgodovino ženskega tenisa.

Emma Raducanu (Foto: Darren Carroll/USTA)

Raducanujeva je s tem postala ena najbolj presenetljivih zmagovalk turnirjev velike četverice v zgodovini tenisa. Do tega uspeha je prišla brez izgubljenega niza. S tem pa je postala prva kvalifikantka z zmago na Grand Slamih in prva ženska, ki ji je uspelo osvojiti naslov na največjih turnirjih v le drugem svojem poskusu. Pred tem se je julija kot dobitnica posebnega povabila na Wimbledonu kot 338. igralka na svetovni lestvici prebila do četrtega kroga turnirja.

Od junija je še dvakrat nastopila na turnirjih serije WTA, obakrat izgubila v prvem krogu. V New Yorku pa ji je na veliki sceni uspel veliki met, pri 18 letih je postala najmlajša igralka z zmago na Grand Slamih od Rusinje Marie Šarapove leta 2004 in prva Britanka, ki ji je uspela zmaga na turnirjih velike četverice od leta 1977.

V finalu je zmagala po uri in 51 minut igre, v katerih je bila po vseh statističnih kategorijah za odtenek boljša od njene nasprotnice, sicer 73. igralke sveta. Ta je na poti do finala premagala dvakratno zmagovalko Naomi Osaka iz Japonske, drugo nosilko Arino Sabalenko in peto nosilko Elino Svitolino. V zadnjem dejanju ženskega dela turnirja, v katerem sta se prvič v zgodovini turnirjev velike četverice pomerili dve nepostavljeni igralki, pa je Fernandezova morala priznati premoč še pred dvema mesecema popolnoma neznani Britanki Raducanujevi.

V Kanadi rojena Britanka z Romunskimi in Kitajskimi koreninami je po zmagi dejala, da so se ji uresničile sanje. “Predstavljaš si, kako vse to zgleda, kako slaviš, se objemaš z vsemi … A da se je to dejansko zgodilo, sem izjemno hvaležna.”

V prvem nizu je Raducanujeva do odvzema servisa prišla v 10. igri za zmago v nizu, v drugem se je pri 1:2 po izgubljeni igri na svoj začetni udarec znašla v zaostanku, v naslednji igri udarila nazaj in z drugim zaporednim odvzemom servisa v šesti igri prišla do 4:2. Vodstva več ni izpustila iz rok.

Kot je dejala, ji je zmago omogočila igra brez kakršnih koli pričakovanj. “Ne čutim nobenega pritiska. Komaj 18 let imam. Samo udarjam žogice, kakor priletijo proti meni. Tako sem se lotila vsakega dvoboja tu v ZDA. Z njim sem prišla do tega pokala, zato se mi zdi, da v svojem pristopu ne smem spreminjati ničesar.” Na desetih dvobojih v New Yorku ni izgubila več kot pet iger v nizu in še to samo enkrat v kvalifikacijah. “Največji uspeh je to, da mi je uspelo ostati popolnoma osredotočeno na moj načrt. Nisem razmišljala o ničemer drugem, samo o tem, kako bomo izvedla, kar sem si zadala. Bila sem popolnoma osredotočena na mojo nalogo,” je še dejala po zgodovinski zmagi.

Njena zmaga je razveselila britansko športno javnost in prebudila širše zanimanje na Otoku. Med prvimi, ki so ji čestitali ob zmagi, je bila kraljica Elizabeta II. “To je neverjeten dosežek pri tako mladih letih, ki dokazuje vašo trdo delo in predanost,” je zapisala britanska monarhinja.

Finalni dvoboj sta si ogledala tudi zadnja Britanka pred Raducanujevo z naslovom na Grand Slamu Virginia Wade in nekdanji odlični Britanski teniski igralec Tim Henman. “Veliko mi pomeni, da sta tu Virginia in Tim, ki sta legendi in ikoni … da imam priložnost hoditi po njihovih stopinjah mi je dalo veliko samozavesti,” je še dodala novopečena zmagovalka OP ZDA.