OP ZDA: Švicar po premoru zaigral bolje od Role in preprečil preboj Ptujčana v glavni del turnirja

Slovenski teniški igralec Blaž Rola je bil na Odprtem prvenstvu ZDA zelo blizu preboja v glavni del turnirja. V zadnjem kvalifikacijskem kolu se je proti Henriju Laaksonenu prebil v vodstvo z 1:0 v nizih, a na koncu je do zmage po 2 urah in 48 minutah prišel Švicar. 

Bilo je januarja leta 2014, ko se je Blaž Rola prvič v karieri prebil v glavni del turnirja za Grand Slam. Zgodilo se je na OP Avstralije, kjer je v kvalifikacijah po vrsti premagal Marca Cecchinata, Raajeva Rama in Pierre-Huguesa Herberta. Še istega leta je Ptujčan nastopil še v glavnem delu Wimbledona, OP ZDA in v začetku naslednjega leta znova na OP Avstralije in nato v Wimbledonu. V vseh štirih primerih je bil v glavni del turnirja že uvrščen neposredno.

Pet let kasneje, leta 2019, je Rola zablestel na Roland Garrosu, ko je v kvalifikacijah nadigral Dennisa Novaka, Roberta Quiroza in Daniela Elahija Galana, zdaj, leta 2021, pa mu je le kanček sreče zmanjkal, da bi še drugič v karieri zaigral v glavnem delu OP ZDA.

Blaž Rola tako blizu, a tako daleč. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Ptujčan je po vrsti ugnal Dmityja Popka in Giana Marca Moronija, v 3. kolu pa mu je odlično kazalo tudi proti Henriju Laaksonenu. Prvi niz je dobil s 6:3, v drugem pa je bil dvoboj pri vodstvu Švicarja s 6:5 zaradi slabega vremena prekinjen. Ko sta se igralca vrnila na igrišče, je bolje nadaljeval Laaksonen, ki si je že v 12. igri priigral dve žogici za niz, tretji niz pa nato izsilil v podaljšani igri.

Do tretjega niza proti Laaksonenu je Rola v kvalifikacijah OP ZDA izgubil le eno igro na svoj začetni udarec, v tretjem nizu pa mu je Švicar servis odvzel kar dvakrat. Zadnjo priložnost za povratek v dvoboj si je Rola priigral v 8. igri niza, ko je imel na voljo dve povezani žogici za izenačenja na 4:4, a jih ni izkoristil. Švicar je povedel s 5:3 in dvoboj dve igri kasneje pripeljal h koncu z izkoriščeno drugo zaključno žogico.

OP ZDA (New York, trda podlaga, zunaj), posamezno, 1. kolo kvalifikacij
Rola B. (Slo) – Popko D. (Kaz) 6:2, 7:5
Kavčič B. (Slo) – Trungelitti M. (Arg) 1:6, 0:2* – predaja

2. kolo kvalifikacij: Rola B. (Slo) – Moroni M. (Ita) 6:4, 6:2
3. kolo kvalifikacij: Rola B. (Slo) – Laaksonen H. (Švi 6:3, 6:7(2), 4:6