OP ZDA: Rola boljši tudi od Italijana, za mesto v glavnem delu turnirja proti 3. najboljšemu Švicarju

Slovenski teniški igralec Blaž Rola je v New Yorku po novi zmagi le še korak oddaljen od preboja v glavni del Odprtega prvenstva ZDA. Zadnjo oviro mu bo predstavljal 29-letni Švicar. 

Blaž Rola je v glavnem delu OP ZDA nastopil leta 2014, v naslednjih petih letih pa z nastopi končal že v kvalifikacijah. Le leta 2017 se mu je uspelo prebiti do 2. kola kvalifikacij, tokrat pa je na odlični poti, da si prvič v karieri nastop v glavnem delu turnirja priigra skozi kvalifikacijsko sito.

Blaž Rola še korak od uvrstitve v glavni del OP ZDA. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

Po tem, ko je v 1. kolu s 6:2 in 7:5 premagal Kazahstanca Dmitryja Popka (182. na ATP lestvici), je bil 30-letni Ptujčan v 2. kolu kvalifikacij boljši še od Italijana Giana Marca Moronija. Tudi proti 250. igralcu sveta je Rola odlično igral na svoj začetni udarec, saj le v eni igri nasprotniku ponudil dve ‘break’ žogici in tudi te ubranil. Po uri in 18 minutah je bilo 6:4 in 6:2.

Drugi najvišje uvrščeni slovenski tenisač je tako od preboja v glavni del turnirja oddaljen le še eno zmago. To bo lovil proti 130. igralcu sveta, Švicarju Henriju Laaksonenu, ki je v 2. kolu kvalifikacij hodil po robu proti 19-letnemu domačinu Eliotu Spizzirriju. V podaljšani igri drugega niza je bil le še dve točki oddaljen od poraza. Laaksonen in Rola sta si do sedaj nasproti stala le enkrat, in sicer leta 2017 na francoskem Challenger turnirju. Takrat se je zmage z 2:1 v nizih na peščeni podlagi veselil Laaksonen.

OP ZDA (New York, trda podlaga, zunaj), posamezno, 1. kolo kvalifikacij
Rola B. (Slo) – Popko D. (Kaz) 6:2, 7:5
Kavčič B. (Slo) – Trungelitti M. (Arg) 1:6, 0:2* – predaja

2. kolo kvalifikacij: Rola B. (Slo) – Moroni M. (Ita) 6:4, 6:2
3. kolo kvalifikacij: Rola B. (Slo) – Laaksonen H. (Švi) [27.8.]