Ons Jabeur prva finalistka Wimbledona

Tunizijka Ons Jabeur je prva finalistka teniškega turnirja v Wimbledonu. V polfinalu je premagala Nemko Tatjano Maria s 6:2, 3:6 in 6:1, v finalu v soboto ob 15. uri pa se bo pomerila z zmagovalko dvoboja med Romunko Simono Halep in Kazahstanko Eleno Ribakino.

Sedemindvajsetletna Tunizijka bo prvič v karieri nastopila v finalu turnirja za grand slam. Hkrati je postala prva Arabka oziroma prva Afričanka v finalu enega od štirih največjih turnirjev.

Za Jabeurjevo, drugo igralko s svetovne računalniške lestvice, je bila to enajsta zaporedna zmaga na travi. Šest tekmic je premagala v Wimbledonu, pet pa na pripravljalnem turnirju sredi junija v Berlinu. Obenem je bila to njena 36. zmaga v sezoni; več jih je v 2022 vpisala le prva igralka sveta Iga Swiatek (44), ki je v Wimbledonu izpadla v tretjem krogu.

“Uresničila sem sanje, za katere sem garala in se odrekala vsa ta leta. Sem ponosna Tunizijka in verjamem, da je v domovini zdaj prava norišnica. Dvoboj je bil fizično zahteven, saj me je Tatjana prisila v veliko teka in zahtevnih udarcev,” je po dvoboju povedala Jabeurjeva.

Navkljub porazu je osrednje igrišče All England Cluba zadovoljna zapustila tudi sedem let starejša Tatjana Maria (103. na lestvici WTA), mama dveh otrok, ki je prvič v karieri igrala v polfinalu grand slama. Domov je odšla bogatejša za dobrih 600.000 evrov.

Hkrati je bila šele šesta polfinalistka Wimbledona po dopolnjenem 34. rojstnem dnevu. Pred njo je to uspelo Venus Williams, Sereni Williams, Martini Navratilovi, Chris Evert in Bille Jean King.

* Izid, polfinale:
Ons Jabeur (Tun/3) – Tatjana Maria (Nem) 6:2, 3:6, 6:1.