Odvetniki Novaka Đoković pravijo, da je zvezdnik decembra prebolel covid-19 (dopolnjeno)

Odvetniška ekipa Novaka Đoković je v vlogi, ki jo je vložila na avstralsko sodišče, navedlo, da je srbski teniški superzvezdnik decembra prebolel covid-19. S tem želijo doseči, da njegova viza za Avstralijo ne bi bila zavrnjena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obenem je zaprosil, če lahko zapusti poseben hotel za priseljence v Melbournu.

“Datum prvega pozitivnega koronskega PCR testa je 16. december 2021,” je zapisano v vlogi. Đoković je v sporu z avstralskimi oblastmi glede zdravstvene izjeme za cepljenje proti covidu-19, potrebne za vstop v državo. V sredo zvečer po evropskem času so mu zavrnile vstop, ker po njenih pojasnilih ni predstavil ustreznih dokazov o izpolnjevanju pogojev.

Po tej objavi so se že pojavili zapisi, da je bil Đoković le dan po okužbi, 17. decembra, brez maske prisoten na slovesnosti v Beogradu v svojem teniškem centru, kjer je delil nagrade in pokale mladim tenisačem, je na družbenih omrežjih objavila Teniška zveza Beograda, kar sedaj povzemajo tudi največje svetovne agencije.

Objavljenih je bilo tudi nekaj fotografij, na katerih je Đoković z vodstvom omenjene zveze in približno dvajseterico najstnikov, ki so se fotografirali z njim, nihče pa ni nosil mask.

Đoković pa še ni izgubil upanja, da bi po sodni poti lahko preprečil izgon in bi tako lahko nastopil na prvem turnirju za veliki slam sezone, na odprtem prvenstvu Avstralije, na katerem bi lovil rekordno 21. zmago na turnirjih velike četverice.

Srbski tenisač se je na sodišče obrnil tudi s prošnjo, da bi mu omogočili možnost treniranja in bi lahko zapustil Park Hotel v Melbournu, kjer je zaprt v času reševanja njegovega primera. Ta je sprožil burne reakcije po vsem svetu, tako tistih, ki ga podpirajo, kot drugih, ki se z njim ne strinjajo.

Avstralska vlada trdi, da je za zaplet z Đokovićem, preverjajo pa še nekaj drugih teniških igralcev in igralk, kriva teniška zveza Avstralije, organizatorka grand slama. Igralcem so namreč sporočili, da lahko določene zdravstvene izjeme namesto za obveznega cepljenja veljajo tudi za tujce. Vlada trdi, da je domačo teniško zvezo že novembra obvestila, da izjeme veljajo le za avstralske državljane in ne tudi za tujce.

Oglasil je je tudi prvi mož avstralske teniške zveze Craig Tiley, ki se je v videu, ki ga je objavil časnik Sunday Herald Sun, branil očitkov. Med drugim je izjavil, da “so sedaj mnogi prsti usmerjeni v nas, mnogo je očitkov, toda zagotovim vam lahko, da je naša ekipa opravila neverjetno delo”.