Odmevi po sanjskem razpletu: Kraševec vodi reprezentanco s fantastično kemijo, Juvan o ekipi, ki diha kot eno, Zidanšek o ključu do zmage

V pokalu BJK smo 8 let čakali, da smo znova doživeli, da je kakšna od reprezentanc prišla do zmage po zaostanku z 2:0. Za preobrat, ki mu ni primere, so pod vodstvom Andreja Kraševca poskrbele predstavnice reprezentance Slovenije. Ob kapetanu sta po zgodovinskem uspehu spregovorili tudi obe glavni dve akterki Kaja Juvan in Tamara Zidanšek. 

Slovenija med najboljših 12 reprezentanc na svetu. (Foto: Vid Ponikvar)

Po nesrečnem petkovem razpletu se je slovenska izbrana vrsta v Kopru proti Romuniji znašla v zaostanku z 0:2 v zmagah. Ko je Ana Bogdan v 3. dvoboju proti Tamari Zidanšek v odločilnem tretjem nizu povedla s 5:2, se je uvrstitev na zaključni turnir najboljših 12 ekip na svetu zdela daleč luna, a Slovenija se ni predala in spisala preobrat, ki mu ni para.

Več o zgodovinskem uspehu si lahko preberete tukaj (kliknite za prevezavo).

Tamara Zidanšek: “To, kar nam je uspelo, je res neverjetno. Včeraj ob tem času smo bili dve točki oddaljeni od poraza, danes pa se veselimo zgodovinskega uspeha. Ponosna sem, da sem del te reprezentanca. Vzdušje v ekipi je bil ključ do uspeha. Nikoli nismo nehali verjeti v zmago. Tudi v najtežjih trenutkih smo imeli dvignjeno glavo in se spodbujali. Res sem vesela, ker to je zmaga cele ekipe.”

Enakega mnenja je tudi Kaja Juvan: “Zmaga z izjemnim preobratom Tamare v soboto je bil zagotovo ključen trenutek. Od tedaj sem bila polna adrenalina, publika se je dvignila na noge in nas ponesla do zmage. Sploh se še ne zavedam, kaj nam je uspelo oziroma, kako smo lahko naredile tak preobrat. Smo prava ekipa in vsi dihamo kot eno. Skupaj smo, ko izgubljamo in skupaj slavimo zmage. Zame je to največji uspeh v karieri. Ogromno mi pomeni zaradi celotne ekipe, pa tudi dejstva, da je to tekmovanje, pri katerem me je vedno spremljal moj pokojni oči.”

Kapetan Andrej Kraševec je žarel od ponosa. “Pred šestimi leti sem vodstvu teniške zveze dejal, da bosta Tamara Zidanšek in Kaja Juvan dobili točko za svetovno skupino in te dni v Kopru sta prav oni poskrbeli, da smo zdaj del elite svetovnega tenisa. To je res velikanski dosežek. Imamo fantastično kemijo v reprezentanci, borbene in nepopustljive igralke, ki s ponosom igrajo za Slovenijo, zato gremo lahko na zaključni turnir z dvignjeno glavo in visokimi cilji.”

Vzdušje v reprezentanci je bilo izjemno. (Foto: Vid Ponikvar)

Zaključni turnir novembra letos

Uspeh slovenske izbrane vrste lahko postavimo ob bok rezultatu, ki je Slovenkam uspel leta 2003, ko so se naše predstavnice po zmagi nad Argentino prebile med najboljših 8 ekip na svetu. Takrat so slovensko reprezentanco v četrtfinalu v Portorožu zaustavile Rusinje. Tokratni zaključni turnir bo potekal od 7. do 12. novembra. Mesto na turnirju najboljših ekip na svetu so si ob Sloveniji priborile še Avstralija, Švica, Kanada, Češka, Francija, Nemčija, Italija, Kazahstan, Španija in ZDA, medtem ko je eno mesto še prosto za domačine oz. Povabljence.

Uvrstitev na zaključni turnir ni zgolj prestižna nagrada, ampak je tudi finančno bogato ovrednotena. Mednarodna teniška zveza (ITF) je 2022 zmagovalno reprezentanco, Švico, nagradila z dvema milijonoma dolarjev, poraženo v finalu, Avstralijo, z 1,2 milijona dolarjev, vsak udeleženec finalnega turnirja pa je prejel 400.000 dolarjev.