Nove poslovne težave družine nekdanje hrvaške teniške zvezdnice Ive Majoli

Zagrebško sodišče za gospodarske zadeve je zaradi nekaj več kot 6000 evrov dolga sprožilo postopek za začetek stečaja teniškega kluba Majoli, ki je bil del poslovnih interesov nekdanje hrvaške teniške igralke Ive Majoli. Klub je vodil njen brat Drago Majoli, pred tem pa je spomladi letos že propadlo podjetje Teniški center Iva Majoli.

Sodišče je napovedalo, da bodo o začetku stečaja teniškega kluba Majoli odločali 12. oktobra. Gre za podjetje, ki je bilo ustanovljeno v Zagrebu leta 2017. Kot ustanovitelj in direktor podjetja je bil naveden Drago Majoli, ki je bil tudi trener svoje bolj slavne sestre.

Odločitev o stečaju kluba sledi izbrisu krovnega družinskega podjetja Majolijevih, Teniški center Iva Majoli. Stečaj tega podjetja je bil prvič sprožen že leta 2017, a ga je takrat preprečil znani hrvaški podjetnik Nenad Končar, ko je prevzel nekaj več kot pet milijonov evrov njegovih terjatev.

Nekoč svetovno znana teniška zvezdnica je zatem napovedala novo življenje svojega centra, a ji do poslovnega uspeha ni uspelo priti, saj so se kmalu pojavili stare težave. Pokazalo se je, da so bili dolgovi danes 44-letne Majolijeve občutno višji ter so znašali nekaj manj kot deset milijonov evrov.

Poplačilo vseh dolgov ni uspelo niti po prodaji nepremičnin centra, predvsem zemljišč v eni od elitnih zagrebških sosesk.

Majolijeva je leta 1997 kot prva Hrvatica zmagala na turnirju velike četverice OP Francije v Parizu, kar ji je v domovini prineslo veliko priljubljenost. Eden največjih njenih navijačev je bil tudi takratni hrvaški predsednik Franjo Tuđman, ki je prav tako rad igral tenis.

Kmalu po vrhuncu kariere v Parizu se je Majolijeva odpravila v podjetniške vode, a so se vrstile neuspešne poslovne poteze z mednarodnimi ženskimi teniškimi turnirji ter restavracijami v Zagrebu in na otoku Hvaru. Namesto teniških uspehov je Majolijeva v medijih nastopala zaradi svojega pestrega zasebnega in podjetniškega življenja.

Majolijeva velja za najboljšo hrvaško teniško igralko vseh časov. Poleg zmage v Parizu, je zmagala tudi na devetih WTA turnirjih. Leta 1995 je prejela državno odlikovanje za šport Franjo Bučar, bila je tudi hrvaška športnica leta ter selektorka hrvaške ženske teniške reprezentance.