Nekoč 69. igralka sveta Dalila Jakupović znova igra vse bolje

Slovenska teniška igralka Dalila Jakupović v zadnjem času znova kaže predstave, ki obetajo. Lahko 31-letna Primorka v drugi polovici sezone naredi še korak naprej in se spet približa najboljšim na svetu? 

Dalila Jakupović v preteklem tednu do naslova v Italiji. (Foto: Instagram)

Dalila Jakupović je leta 2018 na svetovni teniški WTA lestvici zasedala 69. mesto v posamični konkurenci in 38. mesto v dvojicah. Štiri leta kasneje Primorka velja za 311. igralko sveta, nekoliko višje (278. mesto) je v dvojicah.

Igralka se je med najboljše na svetu začela vzpenjati v zaključku sezone 2017, ko je nastopila v finalu WTA 125 turnirja v Mumbaiju. Tam je klonila proti trenutno 6. igralki sveta Aryni Sabalenka. Naslednje leto je Jakupovićeva prvič zaigrala v glavnem delu turnirja za Grand Slam. Zgodilo se je na Rolandu Garrosu.

V Parizu je teniški svet še ni še ni dobro spoznal, vse pa se je spremenilo  že v naslednjih tednih. Izkazala se je kot izjemno neugodna igralka na travnati podlagi, kjer je na dveh WTA 250 turnirjih v Nottinghamu in Birminghamu med drugim premagala igralke kot so Camila Giorgi, Elise Mertens in tudi kasnejšo 1. igralko sveta Naomi Osaka. Ta je takrat že bila članica elitne 20-erice. O njenih takratnih uspehih so takrat poročali tudi na portalu Teniški svet.

Dalila se ne ustavlja – tu je četrtfinale in TOP 100!

V Nottingamu je Jakupovićevo v četrtfinalu ustavila Johanna Konta, v Birminghamu Magdalena Rybarikova. Obe igralki sta v času svoje karieri veljali za odlični igralki tenisa na travnati podlagi.

Ji lahko uspe povratek med najboljše?

Dalila Jakupović je v kvalifikacijah turnirja za Grand Slam nazadnje zaigrala leta 2021 v Melbournu, od tedaj naprej se več ali manj mudi na turnirjih serije ITF. V zadnjem času je nakazala dvig svoje forme, ki ga je potrdila z dobrim rezultatom na turnirju ITF W60 v Italiji, kjer je skupaj z Aleno Fomina prišla do turnirske zmage v dvojicah, v posamični konkurenci je obstala v polfinalu. V četrtfinalu je ugnala 175. igralko sveta Anastasio Tikhonova, v polfinalu pa dober odpor nudila 157. igralki Elisabetti Cocciaretto.

Dalila Jakupović znova na pravi poti? (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Dobro predstavo je Jakupovićeva prikazala tudi v tem tednu na WTA 125 turnirju v Makarski, kjer je nudila odličen odpor 71. igralki sveta Varvari Gracheva. Rusinja, ki se je prejšnji teden prebila do 3. kola glavnega dela Rolanda Garrosa, se je morala za zmago s 7:5 in 6:4 zelo potruditi. Na dober rezultat Jakupovićeva še vedno upa v dvojicah, kjer bo nastopila skupaj z domačinko Teno Lukas.

WTA 125k Makarska
(Hrvaška, pesek, zunaj)

1. kolo: Jakupović D. (Slo/Q) – Gracheva V. (Rus/1) 5:7, 4:6

Dvojice
1. kolo: Jakupović D./Lukas T. – (2)Lohoff J./Voračeva R. [2.6.]