Najstnik Alcaraz najmlajši zmagovalec Miamija

Španski najstnik Carlos Alcaraz je postal najmlajši zmagovalec teniškega turnirja serije masters v Miamiju z nagradnim skladom 9,55 milijona ameriških dolarjev. Na zadnji stopnički je 18-letnik premagal osmega igralca sveta, Norvežana Casperja Ruuda, s 7:5, 6:4.

Alcaraz je takoj na začetku dvoboja zaostal z 0:3, nato pa počasi grizel v prednost Norvežana. Do prvega odvzema servisa in vzpostavitve ravnotežja v dvoboju je prišel v sedmi igri, do odločilnega za zmago v prvem nizu pa v 11.

V drugem je nato še sam takoj povedel s 3:0, sicer nato dovolil odvzem servisa, a na koncu vendarle zanesljivo prišel do prvega naslova na turnirjih serije masters v karieri ter skupno tretjega na najvišji ravni ATP (Umag 2021, Rio de Janeiro 2022). V finalu doslej še ni izgubil.

Obenem je Alcaraz postal najmlajši zmagovalec v 37-letni zgodovini turnirja na Floridi, že pred dnevi pa je postal drugi najmlajši finalist tega turnirja. Za 29 dni je bil mlajši le njegov rojak Rafael Nadal leta 2005. A legendarni Španec nato ni osvojil naslova, potem ko je bil s 3:2 v nizih boljši Švicar Roger Federer.

Ruud je na drugi strani v desetem finalu tretjič izgubil. Igral pa je v prvem finalu serije masters v karieri. Triindvajsetletnik bo v ponedeljek na posodobljeni lestvici ATP napredoval do novega najboljšega mejnika na sedmo mesto, medtem ko bo Alcaraz prav tako najvišje doslej, in sicer na enajstem.

* Izid, Miami:
– finale:
Carlos Alcaraz (Špa/14) – Casper Ruud (Nor/6) 7:5, 6:4.