Nadal po maratonskem prvem nizu zanesljivo v četrtfinale s Shapovalovom (dopolnjeno)

Španec Rafael Nadal je imel v prvem nizu veliko dela z nepostavljenim francoskim teniškim igralcem Adrianom Mannarinom. Uvodni niz je namreč trajal kar 81 minut ter se končal globoko v podaljšani igri, ki jo je Majorčan dobil šele s 16:14. Potem pa je Nadal zanesljivo dobil naslednja dva niza za 14. uvrstitev v četrtfinale OP Avstralije.

Končni izid po dveh urah in 43 minutah igre je bil 7:6 (14), 6:2, 6:2.

V prvem nizu sta oba teniška igralca pokazala visoko raven tenisa, na koncu pa je bil srečnejši Nadal. Pri izidu 5:5 v igrah je imel Francoz, 69. igralec sveta, priložnost odvzema servisa Nadalu, a je ni izkoristil. V podaljšani igri, ki je prinesla kakovostno igro in veliko napetosti, je Mannarino povedel s 3:0, do prvih priložnosti za osvojitev niza pa je prišel 20-kratni dobitnik turnirjev velike četverice. Ni jih izkoristil in potem je imel pri rezultatu 8:7 priložnost za osvojitev niza Francoz, a tudi on ni bil uspešen, na koncu je Nadal po 28 minutah podaljšane igre izkoristil sedmo priložnost za zmago v uvodnem nizu, medtem ko je imel Mannarino štiri.

V nadaljevanju pa Francoz, ki je v drugem nizu prosil tudi za zdravniški premor, ni uspel več držati stika s Špancem, ki je izkoristil prvo priložnost za osvojitev drugega niza in potem tudi prvo žogico za končno zmago na svoj servis. Na začetku tretjega niza sta oba igralca izgubila igro na svoj servis, a je Nadal v tretji igri Mannarinu še drugič v nizu odvzel servis, potem pa to potrdil z zanesljivo igro na svoj servis ter v nadaljevanju mirno pripeljal dvoboj do konca.

“Prvi niz je bil zelo čustven. Karkoli bi se lahko zgodilo. Imel sem svoje priložnosti, a jih je imel tudi on. Tenis je psihološko težak šport in po težkem prvem nizu je bilo zelo pomembno, da sem mu v drugem takoj odvzel servis. Čez celoten turnir je Mannarino igral odlično, premagal je nekaj odličnih igralcev. Težko sem nadzoroval njegove hitre žoge, a sem zelo vesel, da sem preživel,” je Nadal dejal v prvem intervjuju po koncu dvoboja.

Za Nadala, ki je dobil 88 odstotkov točk na prvi servis, je to 45. uvrstitev v četrtfinale turnirjev velike četverice. “Vedno sem rad igral tukaj. Imel sem malo smole s poškodbami tukaj, včasih pa sem imel smolo, ker so bili nasprotniki boljši od mene. Drugače pa sem tu vedno zelo užival, veliko mi pomeni, da sem se znova uvrstil v četrtfinale,” je v smehu dejal Španec, ki tako ostaja v igri za drugo lovoriko v deželi tam spodaj in rekordni 21. grand slam v karieri.

Petintridesetletnik, zmagovalec Melbourna leta 2009 in finalist v letih 2012, 2014, 2017 in 2019, se bo za mesto v polfinalu pomeril s Kanadčanom Denisom Shapovalovom, ki je v treh nizih s 6:3, 7:6 (5) in 6:3 premagal tretjepostavljenega Nemca Alexandra Zvereva. Olimpijski prvak, eden od favoritov za končno zmago, bo tako še nekaj časa ostal brez končnega slavja na enem izmed štirih največjih turnirjev sezone.

Kanadčan je prvič letos v Melbournu zmagal po treh nizih. Za zmago v prvem krogu proti Srbu Laslu Đeru je potreboval 3:23 ure, za zmago proti Južnokorejcu Soonwou Kwonu 4:25 ure, proti Američanu Reillyju Opelki pa 3:02 ure. Danes neprepoznavnega Zvereva je Shapovalov premagal v 2:24 ure. “Vedno je bolje zmagati po treh nizih, a to ne uspe vedno. Za današnji dvoboj sem najmanj pričakoval, da bi se lahko končal po treh nizih, zato sem zelo zadovoljen s predstavo,” je takoj po dvoboju dejal 14. igralec sveta.

Kanadčan, ki je bil rojen v Izraelu materi ukrajinski Judinji in ruskemu očetu, danes Nemcu ruskega rodu ni ponudil priložnosti za zmago. Igral je neverjetno, dosegel 35 “winnerjev”, tudi 37 neizsiljenih napak, a ga to ni ustavilo.

Odlično je igral na mreži, kjer je bil ob 22 osvojenih točkah 81-odstotno uspešen. Najbolj izenačen je bil drugi niz, v katerem sta oba igralca dvakrat izgubila igro na svoj servis in ki se je končal šele v podaljšani igri. Tudi tu sta teniška igralca večino točk osvojila na nasprotnikov servis, tudi odločilno sedmo je Kanadčan osvojil na servis Nemca.

Shapovalov se je pri 22 letih prebil v prvi četrtfinale v Avstraliji, kjer pa ga čaka težka ovira. “Vedno je čast igrati proti igralcu, kot je Rafa. To je vedno boj, težko bo, a bom vsekakor užival v dvoboju,” je dejal mladi Kanadčan, ki je na turneji ATP v štirih medsebojnih dvobojih zaenkrat Nadala ugnal le enkrat.