Nadal ob vrnitvi po poškodbi v Melbournu do 89. turnirske zmage (dopolnjeno)

Španec Rafael Nadal je zmagovalec teniškega turnirja ATP v Melbournu z nagradnim skladom 521.000 dolarjev. Prvi nosilec in šesti igralec sveta je v finalu premagal Američana Maxima Cressyja, 112. z lestvice ATP, s 7:6 (6) in 6:3.

V prvem nizu sta igralca pokazala izenačen boj, tako da je odločila podaljšana igra, v kateri je bil za malenkost bolj zbran Španec. V drugem nizu sta oba po enkrat odvzela servis tekmecu, Nadalu pa je “break” nato uspel še v osmi igri za vodstvo s 5:3, ki ga je nato na svoj servis le še potrdil z končno zmago.

Za Nadala, ki je igral prvič po lanskem avgustu, ko je zaradi poškodbe stopala morala na prisilni počitek, je to že 89. turnirski naslov, Cressy pa je igral v svojem prvem finalu.

Španec je postal tudi prvi igralec, ki je dobil vsaj en turnir v 19 zaporednih sezonah. Pred tem je bil izenačen s Švicarjem Rogerjem Federerjem in Američanom Andrejem Agassijem. Srb Novak Đoković, prvi igralec sveta, je trenutno v nizu 16 sezon.

“Zelo sem vesel in srečen, da sem spet tukaj. Za mano je kar nekaj težkih trenutkov, kar zadeva poškodbe. Tako mi zelo veliko pomeni, da sem tu in da držim pokal v svojih rokah,” je dejal Nadal v pogovoru po zmagi v areni Roda Laverja, kjer bo tudi finale odprtega prvenstva Avstralije.

To se bo začelo 17. januarja in na njem bo Nadal lovil rekordno 21. zmago na turnirjih za grand slam. “To igrišče je bilo vselej nekaj posebnega zame. Arena Roda Laverja je pravzaprav posebna za vsakogar, še posebej zaradi vas. Ste izjemno občinstvo in ne morem se vam dovolj zahvaliti,” je še dodal 35-letnik.

* Melbourne, ATP (521.000 ameriških dolarjev):
– polfinale:
Rafael Nadal (Špa/1) – Maxime Cressy (ZDA) 7:6 (6), 6:3.