Murray se je razšel s trenerjem Lendlom

Nekdanji prvi igralec svetovnega moškega tenisa, Britanec Andy Murray in njegov trener Ivan Lendl sta tretjič prekinila sodelovanje. “V teh letih sem se od njega veliko naučil,” je povedal Škot, ki je pod njegovim vodstvom osvojil tri šampionske pokale na turnirjih za veliki slam in dva naslova olimpijskega prvaka, je poročala poljska agencija PAP.

Odločitev je padla po težki sezoni za 36-letnega Murrayja, ki se je končala s hudim porazom v prvem krogu proti Alexu de Minaurju na nedavnem turnirju ATP masters serije 1000 v Parizu. Murray je vodil s 5:2 in imel v tretjem nizu dvoboja zaključno žogico, a je Avstralec vseeno napredoval.

“Ivan mi je stal ob strani v najpomembnejših trenutkih moje kariere in ne morem se mu dovolj zahvaliti za vse, kar mi je pomagal doseči,” je dejal Murray. “Je edinstven lik, ki razume, kaj je potrebno za zmago, in v teh letih sem se od njega veliko naučil,” je dodal.

Sodelovanje Lendla in Murrayja sega v leto 2011, ko je Škot najel Američana češkega porekla v času, ko se je zdelo, da je bil Murray zelo oddaljen od prvega naslova na turnirjih za grand slam.

Njuno partnerstvo mu je prineslo prva dva naslova na turnirjih za grand slam, ko je leta 2012 slavil na odprtem prvenstvu ZDA, nato pa je sledilo še zgodovinsko zmagoslavje v Wimbledonu 2013. Potem ko sta se naslednje leto razšla, sta se znova združila leta 2016, ko je Murray osvojil svojo drugo lovoriko v Wimbledonu. Škot ima tudi dve zlati olimpijski medalji v posamični konkurenci (2012 in 2016) in srebro v mešanih dvojicah (2012).

Lani marca sta se Lendl in Murray spet združila, ko je Škot skušal po operaciji kolka ponovno pridobiti položaj najboljšega igralca. Lendl sicer ni bil navdušen nad potovanji in čeprav je obiskoval turnirje za grand slam, sta letos le malo časa preživela skupaj na treningih. Med tekmami svojega varovanca, v katerih je sodeloval Lendl, se je zdelo, da mu le malo pomaga, čeprav se je njun profesionalni odnos nedavno omehčal.

“Spomnil se bom odličnih časov, ko sva z Andyjem delala skupaj. Šport je boljši zaradi njega,” je dejal Lendl.

Murray, ta je v ekipi Velike Britanije za finale Davisovega pokala, ki je na sporedu konec tega meseca, je na 42. mestu svetovne lestvice.