Medvedjev v petih nizih strl odpor Eubanksa

Po Srbu Novaku Đokoviću in Italijanu Janniku Sinnerju se je v polfinale turnirja za grand slam v Wimbledonu uvrstil tudi ruski teniški igralec Danil Medvedjev. Tretji nosilec turnirja z nagradnim skladom 52 milijonov evrov je po treh urah dolgem dvoboju premagal Američana Christopherja Eubanksa s 6:4, 1:6, 4:6, 7:6 (4) in 6:1.

Sedemindvajsetletni Rus, sicer zmagovalec odprtega prvenstva ZDA v New Yorku 2021, se je prvič v svoji karieri prebil v polfinale turnirja v Wimbledonu. Tam ga čaka zmagovalec špansko-danskega obračuna Carlos Alcaraz – Holger Rune.

Drugi polfinalni par je Đoković – Sinner. Srb se je med štiri uvrstil po torkovi zmagi nad Rusom Andrejem Rubljovom, medtem ko je bil Italijan Jannik Sinner v četrtfinalu boljši od še enega ruskega igralca Romana Safjulina. Oba sta zmagala s 3:1 v nizih.

Danes sta bila na sporedu še zadnja četrtfinalna ženska dvoboja. Tunizijka Ons Jabeur je bila boljša od lanske zmagovalke največjega turnirja na travnati površini, Kazahstanko Eleno Ribakino je po slabih dveh urah premagala v treh nizih s 6:7 (5), 6:4 in 6:1.

Šesta nosilka turnirja z nagradnim skladom 52 milijonov evrov se bo v polfinalu pomerila z Belorusinjo Arino Sabalenka, druga nosilka je bila v današnjem četrtfinalnem obračunu boljša od Američanke Madison Keys s 6:2 in 6:4.

Jabeur se je na današnjem četrtfinalnem obračunu Ribakini maščevala za lanski poraz na finalnem dvoboju na sveti teniški travi, ko je po treh nizih izgubila s 6:3, 2:6 in 2:6.

“Po frustrirajočem uvodnem nizu, ki sem ga izgubila v podaljšani igri, sem kričala in bila jezna nase, a sem v nadaljevanju dvoboja ostala mirna in osredotočena na vsako točko. Upam, da bom tudi na naslednjih dveh dvobojih v Wimbledonu na takšen način obvladovala svoja čustva,” je po sladki četrtfinalni zmagi nad Kazahstanko dejala Jabeur.

V polfinalu jo čaka prodorna Sabalenka, ki je zmagala na prvem letošnjem turnirju za grad slam v Melbournu, na drugem v Parizu pa se je prebila v polfinale.

Sabalenka, tako kot drugi teniški igralci in igralke iz Rusije in Belorusije, lani zavoljo ruske vojaške invazije na Ukrajino niso imeli pravice nastopa v All England Clubu, letos pa se je po letu 2021 drugič prebila v polfinale, potem ko je v današnjem četrtfinalu po poldrugi uri dolgem dvoboju premagala tekmico iz ZDA.

“Lanska prepoved igranja v Wimbledonu me je močno razžalostila, a odpoved me je tudi dodatno motivirala,” je najprej dejala Sabalenka in dodala: “Današnji četrtfinalni obračun je bil zelo zahteven. Vesela sem, da se je teniška bitka z Madison Keys razpletla v mojo korist. Znova sem v polfinalu, upam, da bom letos tudi uspešnejša.”

V torek sta si polfinalni vozovnici zagotovili tudi Čehinja Marketa Vondroušova in Ukrajinka Elina Svitolina. Prva je v četrtfinalu premagala Američanko Jessico Pegula, druga pa prvo nosilko – Poljakinjo Igo Swiatek.