Medvedjev: Đoković je najboljši v zgodovini

Ruski teniški zvezdnik Danil Medvedjev je z zmago v finalu odprtega prvenstva ZDA številki 1 svetovnega tenisa Srbu Novaku Đokoviću preprečil sanje. Ne le o četrti zmagi v New Yorku, 21. grand slamu, temveč tudi o osvojitvi želenega koledarskega grand slama. Po dvoboju je Srb končal v solzah, Medvedjev pa ga je označil za najboljšega v zgodovini.

Medvedjev je za svojo sploh prvo lovoriko na turnirjih velike četverice v finalu po dveh urah in 16 minutah s 6:4, 6:4, 6:4 premagal Đokovića.

PO dvoboju se je Medvedjev v govoru na igrišču Arthurja Asha opravičil navijačem in tekmecu. “Opravičujem se vam, navijačem in Novaku, vsi dobro vemo, kaj je on danes lovil. In rekel bom nekaj, česar nisem še nikoli. Novak, ti si zame najboljši v zgodovini tenisa,” je dejal Medvedjev, potem ko je preprečil Đokoviću pot do rekordnega 21. naslova na turnirjih velike četverice ter zgodovinski koledarski grand slam – zmaga na odprtem prvenstvu Avstralije, Francije, Wimbledonu in OP ZDA.

“Hvala moji ekipi, moji družini, ni bilo lahko, hvala vsem, ki ste mi pomagali na tej poti. Hvala navijačem, bolj ste navijali za Novaka, vendar je to razumljivo. Vseeno ste mi dali veliko energije, tudi leta 2019, ko sem po petih nizih izgubil finale proti Nadalu (Rafelu, op. STA). Ni bilo lahko, vendar res hvala,” je še poudaril Medvedjev, nato pa v šali dodal, da bo imel zdaj čas ženi Daši kupiti darilo za tretjo obletnico poroke.

“To bi moralo pomagati pri nakupovanju,” se je šalil moderator slovesnosti, potem ko je 25-letnemu Rusu v roke izročil tudi ček za 2,5 milijona ameriških dolarjev.

“Olajšanje. Vesel sem, da je konec,” pa so bile prve besede Đokovića na vprašanje, kaj čuti v trenutkih po porazu.

“Pritisk do tega turnirja je zrasel v višave, vse, kar sem moral psihično in čustveno nositi v sebi skozi turnir v zadnjih tednih … Bilo je enostavno veliko,” je dejal srbski zvezdnik, ki ni mogel skriti solz razočaranja.

“Nisem dobil dvoboja, a vseeno je moje srce napolnjeno s srečo. Sem najsrečnejši človek na svetu, počutim se posebno. Razmišljal sem o obeh scenarijih, obeh možnostih, kako se to lahko zame konča. Hvala za podporo. Vidimo se spet kmalu,” je še dejal Đoković skozi solze, a vseeno čestital tekmecu: “Če si je kdo zaslužil naslov za grand slam, si to ti. Čestitke tebi in tvoji ekipi, verjamem, da te čaka sijajna kariera in še veliko zmag na turnirjih velike četverice.”