Mednarodna teniška zveza je igralcem vnaprej napovedala dopinške teste

Mednarodna teniška zveza (ITF) je igralcem vnaprej napovedala dopinške teste. Po poročanju angleškega časnika Mail on Sunday so igralci prejeli vnaprejšnja opozorila o preiskavah na lanskem odprtem prvenstvu ZDA, na OP ZDA 2019 in letošnjem turnirju v Miamiju, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu s tem naj bi zveza ITF igralce pred lanskim turnirjem za grand slam v New Yorku opozorila, da bodo morali oddati vzorec krvi za biološki potni list športnika (ABP). Igralce so prosili tudi pred OP ZDA leta 2019 in letošnjim turnirjem v Miamiju konec marca, naj si rezervirajo termine za te teste prek spletnega protidopinškega portala, piše časnik.

“Mislim, da zveza ITF ne bi smela napovedati, kdaj bo testirala športnike,” je dejal Luis Horta, nekdanji vodja portugalske protidopinške agencije.

Smernice za biološki potni list športnikov Svetovne protidopinške agencije (Wada) o nadzoru dopinga za športnike navajajo, da bi morali dati prednost ciljnemu testiranju, da bi izboljšali učinkovitost. Poleg tega se bo odkrivanje dopinga izboljšalo, “če bodo dopinški testi med tekmovanji in zunaj tekem strateško porazdeljeni skozi vse leto brez predhodnega obvestila”.

Svetovna zveza, kot piše v poročilu, tako kot številne druga svetovne športne organizacije skozi leto jemljejo vzorce krvi igralcem za potni list, ki se lahko uporablja za ugotavljanje sprememb krvnih parametrov in s tem morebitnih kršitev na področju dopinga. Na primer, krvni doping zaradi zaužitja eritropoetina (Epo), ki povečuje vzdržljivost, je mogoče zaznati z nepravilnostmi v bioloških označevalcih igralca.

Protidopinški program ITF upravlja Mednarodna agencija za teniško integriteto (ITIA), ki je neodvisno telo. “Cilj je zbrati podatke od čim več igralcev, da bomo imeli čim širšo bazo podatkov,” so v izjavi za Mail on Sunday sporočili iz ITIA. Logistično je smiselno “to urediti enkrat ali dvakrat na leto vnaprej”, da se lahko preizkusi čim več igralcev.