Kyrgios trdi, da je bil žrtev rasizma navijačev v Stuttgartu (dopolnjeno)

Avstralec grško-malezijskega rodu Nick Kyrgios trdi, da je bil v sobotnem polfinalu teniškega turnirja ATP v Stuttgartu tarča rasističnih opazk, s katerimi so ga med dvobojem s Škotom Andyjem Murrayjem obkladali navijači na tribunah.

Dvakratni zmagovalec Wimbledona Murray in lanski finalist omenjenega turnirja Italijan Matteo Berrettini sta finalista Stuttgarta.

Berettini je premagal Nemca Oscarja Otteja s 7:6 (7), 7:6 (5). Murray pa je nato odpravil Avstralca Kyrgiosa s 7:6 (5) in 6:2.

Ta je izstopal tudi tokrat in ob koncu prvega niza po tesnem porazu zlomil svoj lopar. Na uvodu v drugi niz se je Avstralec nato skregal še z občinstvom na tribunah in po sodniški kazni brez boja zaostajal z 0:2 v igrah. Kyrgios se je nato začel pritoževati, jezikati in se zapletati v monologe, zaradi česar je bilo celo ogroženo nadaljevanje dvoboja.

Avstralec je končnico nato odigral brez besed, po koncu pa si je prislužil žvižge občinstva.

Kot je po dvoboju pojasnil 27-letnik iz Sydneyja, so njegov zadnji izpad povzročile rasistične pripombe množice.

Kyrgios je na začetku drugega niza navijače obtožil, da so proti njemu uporabljali rasistične žaljivke. “Kdaj se bo to nehalo? Obkladanje z rasističnimi žaljivkami množice?” se je vprašal v objavi na Instagramu.

“Razumem, da moje vedenje ni ves čas najboljše, a ‘ti črna ovca’, ‘utihni in igraj’, takšna zbadanja niso sprejemljiva. Ko nato skušam to dopovedati množici, sem kaznovan. To je zapleteno.”

Na dogajanje med dvobojem so se odzvali tudi prireditelji turnirja v Stuttgartu, ki so izrazili obžalovanje nad obnašanjem nekaterih navijačev. “Nicku Kyrgiosu in njegovi ekipi smo izrazili obžalovanje zaradi teh dogodkov in mu zagotovili, da ne bomo tolerirali takšnega obnašanja,” so zapisali.

Ob tem so obljubili, da bodo obnašanje vpletenih navijačev preiskali tudi ustrezni organi.