Kyrgios do dvoboja z Medvedjevom, Sabalenka s preobratom

Avstralski teniški igralec Nick Kyrgios je po preboleli okužbi s covidom-19 uspešno začel nastope na domačem grand slamu v Melbournu. Gladko je v treh nizih premagal Britanca Liama Brodyja in se bo v drugem krogu pomeril z drugim nosilcem, Rusom Danilom Medvedjevom. Belorusinja Arina Sabalenka pa je izgubila uvodni niz, po preobratu pa napredovala.

Uspešen je bil tudi četrti nosilec Stefanos Cicipas. Grk, ki je imel novembra operacijo komolca, je danes gladko, s 6:2, 6:4 in 6:3 premagal Šveda Mikaela Ymerja, 86. igralca z lestvice ATP.

“Imela sva veliko dolgih izmenjav. Moram narediti manj neizsiljenih napak in hkrati več napadati, si več upati,” je svoj nastop ocenil 23-letni grški igralec, ki je bil v Melbournu dvakrat polfinalist (2019 in 2021).

Lanski finalist Roland Garrosa bo v četrtek skušal nadaljevati svojo avstralsko pot, ko se bo v drugem krogu pomeril z 88. igralcem sveta, Argentincem Sebastianom Baezom.

Kyrgios, ki je nedavno okreval po koronski okužbi, med katero je, kot je dejal, spal po 17 ur na dan, je odigral prvo tekmo vse od septembra lani. Kljub temu je bila zmaga gladka – 6:4, 6:4, 6:3.

“Jasno, ko sem izvedel za pozitivni test, to ni bila dobra novica, Imel sem nekaj dvomov, ali bom lahko nastopil v Melbournu. A okrog sebe imam najboljšo ekipo na svetu. Minuli teden je bil zelo težak, a k sreči imam doma teniško igrišče, da sem lahko vsaj nekajkrat udaril po žogici,” je dejal Kyrgios.

Medtem pa se je že v prvem krogu poslovila dobitnica treh grand slamov Angeligue Kerber. Nemko je na njen 34. rojstni dan premagala estonska tekmica Kaia Kanepi, ki je zmagala s 6:4 in 6:3.

Kerberjeva letos na peti celini ni imela visokih pričakovanj. Kot je dejala 16. nosilka, ji je koronska okužba odvzela preveč priprav za odprto prvenstvo Avstralije.

V prvem krogu sta izpadli tudi njeni rojakinji Andrea Petković in Tatjana Mari, kar pomeni, da Nemčija prvič po letu 1977 ne bo imela igralke v drugem krogu OP Avstralije.

Medtem pa je imela nemalo težav tudi ženska številka 2 Sabalenka. Belorusinja je proti domačinki Storm Sanders zaostajala za en niz, preden je namerila začetni udarec, umirila “glavo” in zmagala s 5:7, 6:3 in 6:2.

“Začetek nove sezone ni bil najboljši, zato sem zelo vesela te zmage. Skušala sem se umiriti, ne razmišljati preveč in le igrati tenis,” je po zmagi dejala Belorusinja.

Napredovala je tudi mlada Britanka Emma Raducanu, presenetljiva zmagovalka zadnjega odprtega prvenstva ZDA; 17. nosilka je bila s 6:0, 2:6 in 6:1 boljša od Američanke Sloane Stephens.

“Oba sva dali vse, kar sva imeli. Bilo je zelo težko za 1. krog, a sem pričakovala, da bova igrali zelo dolge točke,” je dejala 19-letna Britanka, ki nastopa na svojem prvem avstralskem grand slamu.

“Zelo sem zadovoljna s svojo stopnjo igre v prvem nizu in tudi, da sem lahko spet našla to raven igre v tretjem,” je dodala Raducanujeva. V naslednjem krogu se bo pomerila s Črnogorko Danko Kovinić (98. igralka z lestvice WTA).