Kitajska teniška igralka razkrila, da je bila žrtev spolne zlorabe

Nekdanja prva teniška igralka sveta v konkurenci ženskih dvojic Kitajka Peng Shuai je razkrila, da je bila žrtev spolne zlorabe. Na družbenem omrežju Weibo je Pengova zapisala, da jo je v spolne odnose prisilil nekdanji podpredsednik kitajske vlade Zhang Gaoli. Objavo so kasneje cenzurirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški New York Times je poročal, da je bilo to prvič, da se je eden vodilnih predstavnikov kitajske komunistične partije soočil s takšnimi obtožbami. Kmalu po tistem, ko so se v javnosti pojavile obtožbe proti visokemu uradniku kitajske komunistične stranke, so jih cenzurirali.

Kot še navaja AFP, je kitajska cenzura pričanje Pengove hitro izbrisala, prav tako odzive na to temo, ki so se razširili po spletu. Od četrtka so bila iskanja za Peng Shuai in Zhang Gaoli še vedno blokirana na omrežju Weibo in iskalniku Baidu.

Petinsedemdesetletni Zhang je naloge podpredsednika kitajske vlade opravljal od 2013 do 2018. Kot navaja britanski BBC, je Zhang sodil v krog najožjih zaveznikov kitajskega predsednika Xi Jinpinga.

Pengova je zapisala, da jo v spolne odnose prisilil, potem ko je obiskala njegov dom, da bi skupaj igrala tenis. “Tisti popoldan nisem dala svojega soglasja in nisem mogla nehati jokati,” je zapisala: “Pripeljal si me v svojo hišo in me prisilil v odnose.”

Vrhunska teniška igralka je priznala, da ne bo mogla predložiti dokazov, s katerimi bi podkrepila svoje trditve. “Nimam dokazov in nemogoče je bilo dobiti kakršne koli dokaze. Vedno ste se bali, da bom prinesla kaj, kot je magnetofon, za snemanje dokazov ali kaj podobnega … Ni zvočnega zapisa, ni video zapisa, samo moja popačena, a zelo resnična izkušnja.”

Dodaja, da je Zhangova žena vedela za to in je “zunaj stražila”. Iz njenega zapisa še izhaja, da sta imela z Zhangom razmerje, vse do prepira, do katerega naj bi prišlo prejšnji teden, še navaja agencija AFP, ki ni mogla neposredno stopiti v stik s Pengovo.

Kitajska feministična aktivistka Lu Pin je iz ZDA sporočila, da imajo obtožbe teniške igralke vse značilnosti afere #MeToo. “Peng Shuai je izjemna Kitajka, ki se je sama borila, da bi dosegla rezultate svetovnega razreda, vendar se je morala soočiti s takšnimi stvarmi, kar je res žalostno,” je za AFP komentirala Lujeva.

Petintridesetletna Pengova, nekdanja 14. teniška igralka sveta med posameznicami, je v posamični konkurenci devetkrat zaigrala v finalih na turnirjih WTA, od tega je osvojila dva naslova leta 2016 v Tianjinu in leta 2017 v Jiangxiju.

Največje uspehe je dosegla v konkurenci dvojic, ko je s Tajvanko Hsieh Su-wei osvojila dva naslova na turnirjih za grand slam, leta 2013 v Wimbledonu in naslednje leto še na pariškem pesku Roland Garrosa.