Katarina Srebotnik v Guinnessovi knjigi rekordov

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik je pred več kot dvajsetimi leti dosegla tako izjemne uspehe, da si je prislužila mesto v Guinnessovi knjigi rekordov. V naslednji izdaji bo zapisana kot prva tenisačica, ki je v premiernem nastopu med profesionalnimi igralkami prišla do naslova tako med posameznicami, dvojicami kot v mešanih parih.

Preberite več o njenih dosežkih.

Za prilogo Guinnessove knjige pa kliknite TUKAJ.

Aprila 1998 je zdaj 40-letna Katarina Srebotnik prvič nastopila na turnirju WTA. V Makarski je zaigrala v kategoriji dvojic in skupaj s Tino Križan sta v finalu premagali avstrijsko-rusko navezo Karin Kschwendt/Jevgenija Kulikovska s 7:6 in 6:1. Med posameznicami je na prvem turnirju WTA nastopila aprila 1999 v Estorilu in v finalu s 6:3 in 6:1 ugnala Madžarko Rito Kuti Kis, dva meseca kasneje pa je prvič zaigrala še na odprtem prvenstvu Francije v Parizu ter v navezi z Južnoafričanom Pietom Norvalom zmagala v konkurenci mešanih parov. V finalu sta ugnala Latvijko Lariso Neiland in Američana Ricka Leacha s 6:3, 3:6 in 6:3. Ob tretjem osvojenem naslovu je bila stara 18 let in 84 dni.

Poleg Srebotnikove je le še pet igralk zmagalo v prvem nastopu na WTA med posameznicami Tracy Austin (1977 Portland), Petra Langrova (1988 Pariz), Mirjana Lučić (1997 Bol), Justin Henin (1999 Antwerp), Angelique Widjaja (2001 Bali), zgolj Lučićeva pa se lahko pohvali, da je v premiernem nastopu slavila tudi v konkurenci dvojic (posamezno 1997 Bol, dvojice 1998 Tokio).

Katarina Srebotnik se lahko pohvali tudi s prvim mestom na svetu med dvojicami in 20. med posameznicami, šestimi naslovi na grand slam turnirjih, štirimi naslovi WTA med posameznicami in kar 39 med dvojicami. Deset let zaporedoma je bila uvrščena med deset najboljših igralk dvojic (2006-2015) ter pet let po vrsti v top 30 med posameznicami (2005-2009). S turnirskimi nagradami je v 26-letni poklicni karieri zaslužila nekaj več kot osem milijonov dolarjev.

Srebotnikova se trenutno pripravlja na vrnitev v teniške arene po daljši pavzi zaradi poškodb in covida-19. Kot je povedala na novinarski konferenci v Portorožu ob vpisu v Guinnessovo knjigo rekordov, ima še dovolj motivacije za nastopanje, se pa zaveda, da mora biti ob vstopu v peto desetletje življenja povsem zdrava in dobro pripravljena za enakovreden boj s precej mlajšimi tekmicami.

Videoposnetek lahko pogledate TUKAJ.

Izjava Katarine Srebotnik: “Lepo se je vrniti v Portorož. Vedno bo imel posebno mesto v mojem srcu. Danes sem tu v drugačni vlogi. Ni stresa. Pred seboj nimam finala, ki si ga želim zmagati. Vse je bolj sproščeno. Danes smo tu, da pospremimo moj vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Za ta rekord sploh nisem vedela, dokler mi novinar Radia Slovenija Luka Petrič ni tega povedal. To, da nisem vedela tega podatka dokazuje, da se nikoli nisem obremenjevala z rezultati. In to je bilo dobro. Samo igrala sem tenis in rezultati so potem prišli. Verjetno bo ta rekord res težko podreti. Predvsem med posameznicami je to vedno težko zmagati v uvodnem nastopu na turnirju. Trenutno nas je samo 6 takih. Samo dvema pa je to uspelo, če dodamo še igro dvojic. Poleg mene je to še Mirjana Lučić. Jaz pa sem edina s trojčkom.”