Kako je Đoković postal nezaželen v Avstraliji? (kronologija)

Številka ena svetovnega tenisa Novak Đoković je bil 11. dan zapleta z vstopom v Avstralijo kot necepljena oseba prisiljen zapustiti državo. Zaplet se je začel ob Srbovem prihodu v Avstralijo v poznih urah 5. januarja, botrovala mu je med drugim skeptičnost tenisača do cepljenja proti covidu-19.

Vprašanje Đokovićevega vstopa v Avstralijo je poželo ogromno pozornosti po svetu, še največ pa v deželi tam spodaj. Avstralci so bili namreč v zadnjih dveh letih deležni enih izmed najbolj strogih ukrepov za zajezitev pandemije na svetu, v zadnjih mesecih pa so ob postopnem odprtju družbe dosegli 91-odstotno precepljenost proti covidu-19.

– april 2020: Đoković je še pred odkritjem cepiva proti covidu-19 dejal, da “nasprotuje cepljenju”, je poročal britanski BBC. Naknadno je pojasnil, da sam “ni strokovnjak” in da bo “ostal odprt za različne možnosti”, a želi “ohraniti možnost, da se sam odloči glede lastnega telesa”.

– 21. junij 2020: Prireditelji so odpovedali finale jadranske teniške turneje, ki jo je Đoković organiziral s partnerji. Dogodek v Zadru je odpadel po izbruhu okužb med sodelujočimi, vključno z Đokovićem. Med turnejo so se pojavile fotografije, kako se sodelujoči zabavajo brez upoštevanja zdravstvenih ukrepov, kar je sprožilo kritike Đokovića. Sam se je kasneje opravičil, a dodal, da je vseskozi želel le dobro.

– januar 2021: Đoković je pred začetkom OP Avstralije leta 2021 izdal seznam želja organizatorjem, da bi igralci lažje preživeli obvezno 14-dnevno hotelsko karanteno pred igranjem v Avstraliji, je poročal The Guardian. Lokalna vlada v Avstraliji je nemudoma zavrnila predloge.

– 20. november 2021: Direktor OP Avstralije Craig Tiley je medijem dejal, da bodo vsi igralci in igralke ter drugi, ki bodo sodelovali na turnirju leta 2022 v Melbournu, morali biti cepljeni proti novem koronavirusu.

– 29. november 2021: Srđan Đoković, oče Novaka, je za jutranji program srbske TV Prva dejal, da prvi teniški igralec sveta bržkone ne bo zaigral na uvodnem grand slamu sezone, odprtem prvenstvu Avstralije, če organizatorji ne bodo ublažili pravila o obveznem cepljenju. Hkrati je rekel, da ima njegov sin pravico ne razkriti svojega cepilnega statusa.

– 4. december 2021: Đoković je po porazu Srbije v polfinalu Davisovega pokala proti Hrvaški dejal, da si bo vzel nekaj premora, nato bo “kmalu sporočil odločitev o Melbournu”.

– 29. december 2021: Prireditelji pokala ATP v Sydneyju so uradno potrdili govorice, da Đoković ne bo nastopil. S tem so še povečali dvome, ali bo nastopil na OP Avstralije.

– 4. januar 2022: Đoković je končal ugibanja, ali bo nastopil na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Kot je sporočil v objavi na Instagramu, je dobil posebno zdravstveno izjemo, tako da bo lahko odpotoval v Melbourne, kjer bi branil zmago na uvodnem turnirju za grand slam sezone.

– 5. januar 2022: Direktor OP Avstralije Craig Tiley je zanikal, da bi Đoković dobil posebno obravnavo pri izjemi za nastop na turnirju.

– 6. januar 2022: Ob prihodu v Melbourne je avstralska mejna policija Đokovića zadržala na letališču, po osmih urah pa sporočila, da mu preklicuje vizo. Đoković se ni strinjal z odhodom iz države, zato so ga oblasti namestile v poseben hotel za tujce, kjer je Đoković sprožil sodni postopek proti odločitvi zvezne vlade.
Kasneje se je po objavi pogovora med Đokovićem in mejnimi policisti izkazalo, da tenisač ni cepljen, česar pred tem sam ni želel javno potrditi. Obenem se je izkazalo, da je podlaga za posebno izjemo prebolelost covida-19 v zadnjih šestih mesecih, kar je zvezna vlada zavrnila kot izjemo za vstop v državo.
Še isti dan so sledili burni odzivi v Srbiji. Med drugim je Đokoviću podporo izrazil predsednik Srbije Aleksander Vučić. Njegova družina v Srbiji je pozvala k zborovanjem v izraz podpore, njegov oče pa ga je primerjal z Jezusom.

– 7. januar 2022: Đoković se je oglasil prvič po zapletu in se zahvalil svojim navijačem za podporo. Avstralsko zvezno prizivno sodišče je obravnavalo njegovo pritožbo proti preklicu vize in odobrilo zahtevo za začasno zadržanje izgona. Hkrati je odločilo, da bo zaslišanje v primeru potekalo 10. januarja.
Isti dan so avstralske oblasti pod pritiskom morebitnega razlikovanja med teniškimi igralci, ki so želeli igrati v Avstraliji, pridržale češko teniško igralko Renato Voračovo in jo odpeljale v hotel za tujce pred izgonom iz države. Voračeva je vstopila v državo z enako izjemo kot Đoković.

– 8. januar 2022: V medijih so se začele pojavljati neskladnosti v Đokovićevi zgodbi glede njegove izjeme. Pozitivni vzorec je oddal 16. decembra 2021, a Đoković je bil v naslednjih dveh dneh opažen v javnosti brez maske. Med drugim naj bi tako 17. decembra mladim srbskim tenisačem podeljeval nagrade, sodeč po fotografiji brez maske, naslednji dan pa je opravil še intervju za francoski športni časnik L’Equipe.

– 10. januar 2022: Sodišče je odpravilo preklic Đokovićeve vize. Vladna stran je tik pred tem priznala nerazumno obravnavo Đokovića na letališču, kjer ni imel dostopa do pravne pomoči, a hkrati napovedala možnost uporabe izvršnega pooblastila ministra za priseljevanje za ponovni preklic Đokovićeve vize in izgon.
Đoković je prvič treniral na igriščih Melbourne Park, kjer se bo 17. začelo OP Avstralije.

– 11. januar: Mediji po svetu so začeli dodatno preverjati Đokovićevo zgodbo, ob tem so ugotovili, da je na obrazcu pri prihodu v Avstralijo napačno navedel, da pred tem ni potoval drugam, čeprav je iz Srbije vmes potoval v Španijo, kjer je opravljal priprave.

– 12. januar: Đoković se je odzval na številna vprašanja oz. “napačne informacije” glede njegovega ravnanja okoli pozitivnega testa. V objavi na Instagramu je ob tem priznal, da se 18. decembra ni izoliral, ko bi se moral, saj je želel izpolniti obvezo za intervju, za 17. decembra pa zatrdil, da še ni prejel izvida. Napako pri (ne)navedbi potovanj v dveh tednih pred obiskom Avstralije je pripisal “človeški napaki” agenta, ki je obrazec izpolnil v njegovem imenu.

– 14. januar: Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je sprejel izvršni sklep za preklic Đokovićeve vize, ki ga je v javnosti utemeljil na podlagi zdravstvenih razlogov in zaradi ohranjanja javnega reda. Zatrdil je, da bi Đokovićevo nadaljnje bivanje v državi predstavljalo grožnjo tamkajšnji javnosti, saj bi njegov zgled lahko spodbudil druge. Hawkov sklep so Đokovićevi odvetniki izpodbijali kot neracionalen v več točkah, med drugim, da Đoković ne more biti zgled proticepilcem, saj svojih ravnanj glede cepljenja ni javno promoviral.

– 15. januar: Đoković se je pred obravnavo zahteve za varstvo zakonitosti moral vrniti v hotel za tujce.

– 16. januar: Avstralsko zvezno sodišče je zavrnilo zahtevo Novaka Đokovića za varstvo zakonitosti in tako dokončno pokopalo njegovo upanje, da bi v Melbournu lovil rekordni 21. naslov na turnirjih za grand slam.