Kaja Juvan: “Vedno je bila to igra, ki se mi jo je všeč igrati.”

Kaja Juvan je uspešno začela z nastopi na WTA Zavarovalnica Sava Portorož turnirju, kjer je v 1. kolu glavnega dela turnirja presenetila 6. nosilko turnirja, Francozinjo Alize Cornet. Pred začetkom turnirja je Ljubljančanka sicer dejala, da za letošnji domači turnir nima posebnih pričakovanj. 

Kaja Juvan se je pred turnirjem v Portorožu pogovarjala tudi z novinarji. (Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida)

“Kar si želim, je, da grem na igrišče in uživam, dam vse od sebe in gledalcem pričaram lepo predstavo, ter da bo vse skupaj čim dlje trajalo, ne zgolj tekme, temveč cel teden,” je pred turnirjem v Portorožu uvodoma na druženju s sedmo silo dejala Juvanova.

Trenutno se še spoznava z načinom dela novega trenerja Zorana Krajnca, ki je nekoč bdel nad Tamaro Zidanšek, a je prepričana, da dela korake v pravo smer, potem ko sta z Wimbledonom uradno začela sodelovati. “Meni je pomemben moj proces, da čutim, da se razvijam. V tem trenutku se, zato sem lahko mirna. Veliko smo naredili na fizični pripravljenosti, a je tudi nekaj sprememb, na kar se še prilagajam. Zaenkrat sem zadovoljna, ampak bo čas pokazal, kako se bo vse razvilo. Vzeli smo si malo več časa, da delamo na tem kakovostno. Malo več sem na igrišču, Zoran poudarja delo na gibanju in zdi se mi, da se tudi tu pozna fizična pripravljenost,” se je navezala na trenerja in lastne občutke.

Večkrat je omenjala predvsem proces rasti kot teniške igralke in osebe. Glavni cilj je nadgraditi teniško igro v fizičnem smislu ter da zdrži raven s tekmicami na turneji. “Nisem še na vrhuncu svojih sposobnosti, niti teniško niti fizično, tudi mentalno lahko delam na kakšnih stvareh. Poskušamo dvigniti hitrost, moč in čistost udarcev. Povsod se lahko nekaj naredi. Ampak zdaj je tisti čas, ko moraš vložiti delo, trud in dovolj veliko količino časa na igrišču, da ko pride vrhunec, lahko to zadržiš.

Ljubljančanka je bila v 1. kolu boljša od Cornetove. (Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida)

Zaveda se, da bo proces trajal celo kariero. Letos v drugem delu sezone so se temu bolj posvetili, saj je prišla do točke, ko je imela dovolj “udobno” uvrstitev na lestvici, da je lahko iskala naslednji korak v napredku. V ospredje so prišle predvsem besede moč, vzdržljivost, čvrstost.

Že od nekdaj zdaj 21-letnica velja za eno najbolj obetavnih slovenskih igralk, prebijanje po lestvici WTA navzgor pa zahteva precej garanja, sploh potem ko se je ustalila med prvo stoterico.

Do neke ravni sem prišla kar hitro, potem pa je tu vprašanje, kako iti še malo višje in kako zadržati raven, kako biti na vseh podlagah konstanten. Po eni strani je veliko lažje, ko si mlajši, saj si misliš, da je vse brez pritiska, nisi na turneji, ničesar in nikogar ne poznaš. Zdaj pa sem na točki kariere, ko ugotavljam, kaj potrebujem, da lahko držim raven čez celo leto, več let, kaj pričakujem od ekipe ter kaj pričakujem od sebe in svoje teniške igre,” razmišlja slovenska predstavnica.

Želja je, da skozi celotno kariero igra z nasmeškom na obrazu, ali kot pravi, ljubeznijo do tenisa. “Veselje je še vedno prisotno, sicer tega ne bi počela. Pridejo težave, včasih si želiš biti več doma, kakšen turnir ti ni všeč, podlaga na njem. Kakorkoli je že, se vedno rada vračam. Nihče me ni silil, nikoli to ni bila obveza, vedno je bila to igra, ki se mi jo je všeč igrati.”

“Vedno je bila to igra, ki se mi jo je všeč igrati.” (Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida)

Še enkrat se je dotaknila tudi nastopanja pred domačim občinstvom. “Lokacija je lepa, lepo se poklopi s turnirji za naprej, tudi ko se pogovarjaš z drugimi, je imel Portorož od lani pozitiven prizvok, zato pa si želijo igralke priti sem. Je močan turnir, a se mi zdi, da lahko igram z vsemi. Premagam lahko večino punc, seveda pa lahko tudi s kakšno, s katero ne bi smela, izgubim,” je za konec dejala Juvanova.