Kaja Juvan preko Tamare Zidanšek v Portorožu do uspeha kariere

Slovenski obračun v četrtfinalu turnirja WTA 250 Zavarovalnica Sava v Portorožu je dobila Kaja Juvan. Dvajsetletna Ljubljančanka je najboljšo slovensko igralko in peto nosilko turnirja z nagradnim skladom 235.000 dolarjev Tamaro Zidanšek iz Slovenskih Konjic premagala s 7:6 (4) in 6:3.

Juvanova je tako v enem dnevu postavila kar dva osebna mejnika. Popoldan, ko je morala dokončati včeraj začeti dvoboj s Srbkinjo Aleksandro Krunić, se je prvič v karieri na turnirjih WTA uvrstila v četrtfinale, zmaga proti Zidanškovi pa ne le, da ji je prinesla prvi polfinale v poklicni karieri, ampak je tudi prvi uspeh v petih dvobojih proti reprezentančni kolegici.

Juvanova, ki je na poti do polfinala najprej izločila prvo nosilko turnirja Hrvatico Petro Martić, zdaj pa še ta teden najvišjeuvrščeno udeleženko turnirja, se bo v polfinalu pomerila s tretjepostavljeno igralko Alison Riske iz ZDA.

Juvanova si je z uvrstitvijo v polfinale zagotovila najmanj 110 točk, s katerimi se bo na novi lestvici WTA znova prebila med prvih sto igralk na svetu. Njena naslednja tekmica, 31-letna Riskejeva, je trenutno na 38. mestu, 2019 je bila že 18., v karieri pa je osvojila dva turnirja, 2019 ‘s-Hertogenbosch in 2014 Tianjin.

Dvoboj Juvanove bo drugi na osrednjem igrišču. Prvi se bo začel ob 15. uri.

“Tekma je bila zelo fizična, Tamara je namreč izjemno kvalitetna igralka. Zavedati se je treba, da je letos igrala v polfinalu grand slama. Meni je prava vzornica in izjemno vesela sem, da sem jo končno uspela premagati,” je dejala Juvanova.

“Za seboj imam sila naporen dan. Kar petkrat sem se morala ogrevati, zato sem bila v zaključku dvoboja že zelo utrujena. Komaj čakam, da se uležem v posteljo,” je dodala mlada Ljubljančanka.

Tri leta starejša Tamara Zidanšek kljub porazu še ne bo zapustila Portoroža. V soboto ob koncu sporeda jo namreč čaka polfinale med dvojicami, kjer sta z Andrejo Klepač prvi favoritinji za naslov. Njuni tekmici bosta Rusinja Ana Kalinskaja in Slovakinja Tereza Mihalikova.

Čeprav je bila po porazu razočarana, je tudi Tamara Zidanšek v Portorožu poskrbela za osebni mejnik. Na novi lestvici WTA bo namreč napredovala še za dve mesti in tako izboljšala svojo rekordno uvrstitev, ki jo je dosegla ta teden – 34. mesto na svetu.

V drugem polfinalu bosta igrali druga nosilka Julija Putinceva (44.) iz Kazahstana in Italijanka Jasmine Paolini (87.), ki bo tako kot Juvanova prvič v karieri zaigrala med štirimi najboljšimi na turnirju WTA.