Kaja Juvan po zmagi nad Hrvaško: “Selektor Kraševec me ves čas spodbuja. Nasveti so v skladu s tem, kako razmišljam.”

Slovenska ženska reprezentanca je tretji dan v 1. evro-afriški skupini v pokalu BJK premagala še Hrvaško. Slovenija je bila v turški Antalyi boljša z 2:1.

Kaja Juvan je v Turčiji zabeležila že štiri zmage. (Foto: ITF)

Dvoboj je bil odločen že po obeh tekmah med posameznicami. Na igrišče je tako kot v ponedeljek in včeraj najprej stopila Kaja Juvan (81. WTA). Njena tekmica je bila Ana Konjuh (64. WTA). Hrvatica je hitro povedla z 2:0, nato pa je Kaja stopila bolj v igrišče in s pametno taktiko dobila šest iger zapored. “Že od začetka se mi zdi, da sem imela dvoboj pod kontrolo. Ona nima rada, da jo premikaš po igrišču. Bolj ji ustreza, da je na mestu. Ob tem, da sem jo premikala po igrišču, pa sem bila tudi dovolj agresivna. Vemo, da lahko Ana zelo dobro odigra, kar se je videlo v drugem nizu, ko je naredila manj napak,” je opisala prvi del dvoboja Juvana in se že dotaknila drugega niza. Hrvatica je namreč hitro povedla s 4:1. Juvanova pa se ni predala, znova je začela igrati tako kot v prvem nizu in Sloveniji je nato priigrala prvo zmago.

“Tudi v drugem nizu sem bila ves čas pozitivna. Verjela sem v svojo igro. Vmes je bilo malo napak, ampak sem s to filozofijo ostala do konca in prišla do zmage. Morda sem se na začetku niza malce preveč pomaknila nazaj in ona je to izkoristila. Nato sem spustila roko in uspelo mi je zmagati. Omenila bi ekipni duh. Že od prve tekme, ko sem igrala malce slabše smo postavili pravo taktiko. Stopim v igrišče, jemljem žogo prej, ob tem pa me selektor Kraševec ves čas spodbuja. Nasveti so v skladu s tem, kako razmišljam,” je zaključila Juvanova. Za Juvanovo je bila to že četrta zmaga v Turčiji.

Preberite tudi:
Pokal BJK: Kaja Juvan in Tamara Zidanšek poskrbeli za veliko zmago Slovenije nad Hrvaško!

Nato je na igrišče odšla Tamara Zidanšek (27. WTA). Njena tekmica je bila trenutno najvišje uvrščena hrvaška igralka Petra Martić (60. WTA). Zidanškova je zaigrala veliko bolje kot včeraj in hitro povedla s 5:0, niz pa zaključila z zmago s 6:3. Tudi v nadaljevanju je Zidanškova, kljub dobrim servisom tekmice, nadzirala potek na igrišču in drugi niz dobila s 6:2. To je pomenilo, da je Slovenija na jugu Turčije prišla še do tretje zmage.

Tamara Zidanšek boljša od Martićeve. (Foto: ITF)

“Zelo sem zadovoljna s svojo igro. Razmere so bile boljše, malo bolj realne. Moja mentaliteta je bila tudi pomembna. Že pred tekmo in takoj na začetku sem bila odločena, da bo tako in to je bilo odločilno. Ob treh porazih sem jo enkrat sicer premagala na ligaški tekmi v Franciji. To pa je neka vzpodbuda za mlajše igralke. Tako kot je bilo v preteklosti, smo tudi me še vedno zraven. Tudi ta generacija lahko torej pride v svetovni vrh. Sama se prejšnjih vrhuncev slovenske reprezentance sicer ne spomnim. Sem še premlada. Sem pa seveda slišala, kako je bilo. Vsekakor je drugače, ker veš, da je nekdo že bil tam. Ko veš, da se lahko uvrstimo v svetovno skupino. Da je to realno, je po dvoboju dejala Zidanškova.

Zadovoljen pa je bil tudi selektor Andrej Kraševec. “Suverena zmaga, vsaj po rezultatu. Vseeno pa je bilo napeto, potrebno je bilo garati. Kaja je prvo tekmo odigrala vrhunsko. Taktično dovršeno. Na začetku je še malce pihalo, ampak Kaja se odlično znajde v takšnih razmerah. Tamara pa je danes pokazala povsem drugačno igro kot včeraj. Kot sem rekel že včeraj pa je bil dvoboj proti Avstrijki na meji regularnosti. Danes pa je pokazala, da se vrača po bolezni. Verjamem, da bo kmalu pokazala takšno igro, kot jo je lani na OP Francije. Pokazali sta, da sodita v sam vrh ženskega tenisa. Tu mislim tako na igro, kot tudi na pristop. Res sem vesel, da smo zmagali. Naredili smo velik korak proti svetovni skupini. Vzdušje v ekipi je res izjemno. Kljub včerajšnjemu porazu Tamare smo bili pozitivni. Vzdušje je bilo tudi pri 1:1 včeraj izjemno. Sami superlativi,” je bil presrečen Kraševec.

Lara Smejkal se je prvič predstavila v dresu slovenske reprezentance.

V igri dvojic sta skupa zaigrali novinka Lara Smejkal in Pia Lovrič. Po pričakovanjih sta bili izkušeni tekmici iz Hrvaške, Martičeva in Vekićeva, boljši. Ob borbeni igri mladih Slovenk, proti takšnima igralkama še nista igrali, je bila to lepa izkušnja za Lovričevo in Smejkalovo. “To je moja prva takšna tekma. Na začetku sem bila malce prestrašena, potem pa sva si rekli, da morava začeti igrati. Imela sva nekaj priložnosti v drugem nizu. Imata več izkušenj. Bili sta boljši. Igranje za Slovenijo je že od majhnih nog moja želja. Rojena sem v ZDA, vseeno pa zelo rada igram za Slovenijo. Doma imam veliko podporo. Vse punce so me dobro sprejele, res se dobro razumemo,” je ob prvem nastopu za reprezentanco rekla Smejkalova, nato pa je spregovorila še Lovričeva: “Mislim, da sva igrali zelo dobro. Dobro sva se jima upirali. To je zame neka nova izkušnja. Igrala sem neobremenjeno. Vzdušje je super. Ves čas se hecamo. Dobro se razumemo.”

Jutri Slovenija igra proti Bolgariji, v petek pa še proti Švedski.

V Turčiji nastopa 11 reprezentanc, ki igrajo v dveh skupinah. Napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino si bosta zagotovili zmagovalki obeh skupin, tretjega potnika pa bo dal medsebojni dvoboj drugourvščenih ekip iz obeh skupin.

Slovenija je v skupini skupaj s Švedsko, Hrvaško, Avstrijo, Bolgarijo in Gruzijo. V drugi skupini so Srbija, Madžarska, Turčija, Estonija in Danska.

Tekme skupinske dela bodo potekale od 11. do 15. aprila, play-off pa v soboto, 16. aprila.

Pokal Billie Jean King
1. evro-afriška skupina (Antalija)

Sreda, 13.4.

SLOVENIJA – HRVAŠKA 2:1

Kaja Juvan : Ana Konjuh 6:2, 7:5
Tamara Zidanšek : Petra Martić 6:3, 6:2
Lovrič P./Smejkal L. – Martić P./Vekić D. 4:6, 4:6