Kaja Juvan na OP ZDA nadigrala Britanko in napredovala v 2. kolo

Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je uspešno začela zadnji grand slam sezone, odprto prvenstvo ZDA v New Yorku. V uvodnem dvoboju je s 6:1 in 6:4 premagala precej višjo rangirano, 64. igralko sveta, Britanko Heather Watson.

Kaja Juvan do zmage v New Yorku. (Foto: Nik Moder / Sportida)

Prvi niz je Juvanova dobila ekspresno. Tekmica je le izenačila na 1:1, nato pa ji je Slovenka dvakrat vzela servis, dobila vse svoje in zmagala s 6:1. Nekoliko bolj izenačen je bil drugi niz, v katerem je tudi Juvanova dvakrat izgubila servis, kar pa ni bilo usodno.

Slovenka je precej boljše servirala, dosegla tri ase, tekmica nobenega, in še 12 winnerjev. Brez napak je odigrala na mreži, kamor je prišla sedemkrat in bila pri zaključku vselej uspešna. Skupno je 106. igralka sveta dosegla 59 točk, Britanka le 39. Naslednja tekmica 20-letne Ljubljančanke bo 26. nosilka Američanka Danielle Collins.

Med prvimi na turnirju je na igrišče stopila Romunka Simona Halep, nekdanja prva igralka sveta, ki se je uspešno vrnila po poškodbi, 12. nosilka je bila s 6:4 in 7:6 (3) boljša od Italijanke Camile Giorgi. Zmagovalka Pariza 2018 in Wimbledona 2019 je letos zaradi poškodbe stegenske mišice izpustila oba omenjena turnirja.

Zelo zanimiv je bil tudi dvoboj finalistk turnirja iz leta 2017, Američanka Sloane Stephens je še enkrat ugnala rojakinjo Madison Keys, dvoboj je tokrat odločil “tie break” tretjega niza. Drugi krog si je že zagotovila tudi deveta nosilka Španka Garbine Muguruza. Izpadla je 31. nosilka, Kazahstanka Julija Putinceva.

Danes bo nastopila tudi Tamara Zidanšek, njena tekmica bo Američanka Bernarda Pera. Polono Hercog uvodni nastop čaka v torek.

Pri moških Slovenija svojega predstavnika nima. Aljaž Bedene je nastop odpovedal, Blaž Kavčič je izpadel v prvem krogu kvalifikacij, Blaž Rola pa v zadnjem, potem ko ga je premagal Švicar Henri Laaksonen, ki je danes napredoval v drugi krog, v treh nizih je premagal Avstralca Johna Millmana. Med prvimi sta v drugi krog napredovala peti nosilec, Rus Andrej Rubljov, ki je gladko ugnal hrvaškega veterana Iva Karlovića, in 11. nosilec Argentinec Diego Schwartzman. Izpadla sta 19. nosilec, Američan John Isner, in 23 nosilec, Francoz Ugo Humbert.

Vir: STA