Juvanova imela dve zaključni žogici, a odpora trdožive Japonke ni uspela streti

Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je bila na uvodnem turnirju sezone v Adelajdi izjemno blizu preboju v polfinale. Proti levoroki Misaki Doi je imela v tretjem nizu na voljo tudi dve zaključni žogici, a po skoraj treh urah igre se je na koncu zmage veselila Japonka.

Kaja Juvan tako blizu, a tako daleč. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Petkov program v Adelajdi je z zmago odprla Elena Rybakina, ki je nato čakala, kdo bo njena tekmica v polfinalu. Odlično priložnost, da se že na uvodnem turnirju sezone prebijeta med najboljše štiri, sta imeli Misaki Doi in Kaja Juvan, ki sta se te priložnosti zavedali in uprizorili pravi boj.

O tem, kako zelo sta bili igralki izenačeni, priča končni podatek o osvojenih točkah na srečanju. Japonka jih je osvojila 115, Slovenka eno manj. Kaja Juvan si je tekom dvoboja priigrala kar 19 ‘break’ žogic, Misaki Doi jih je ubranila kar 16. Dve (op. tudi žogici za zmago) tudi v 12. igri tretjega niza, ko je drugič na dvoboju servirala za obstanek na tekmi.

Zmagovalko izjemno izenačenega obračuna, v katerem je Juvanova v tretjem nizu sicer že vodila s 4:2 in 40:15, je tako odločila podaljšana igra. Tam sta igralki pri svojem začetnem udarcu prvih sedem točk odigrali brez napak. Takrat je z rezultatom 4:3 vodila Japonka, nato pa je sledilo kar pet zaporednih ‘mini breakov’, kar je pomenilo končno zmago Japonke s 7:5.

Kljub temu, da se Juvanovi v Adelajdi ni uspelo uvrstiti v polfinale, bo Ljubljančanka s ponedeljkom na WTA lestvici prišla do nove najvišje uvrstitve. Obeta se ji skok na 85. mesto, doslej je bila najvišje na 90.

WTA 500 Adelajda (Avstralija, trda podlaga, zunaj), posamezno, 1. kolo
Zidanšek T. (Slo) – Sakkari M. (Grč/3) 2:6, 6:0, 4:6
Juvan K. (Slo) – Paquet C. (Fra) 6:4, 6:2

2. kolo: Juvan K. (Slo) – Sabalenka A. 7:6(6), 6:1
Četrtfinale: Juvan K. (Slo) – Doi M. (Jap) 3:6, 6:4, 6:7(5)


Dvojice, 1. kolo
(3)Jurak D./Klepač A. – Bondarenko K./Kichenok L. 7:5, 6:3
Juvan K./Zidanšek T. – Bouzkova M./Hradecka L. 6:1, 3:6, 7:10

Četrtfinale: (3)Jurak D./Klepač A. – Bouzkova M./Hradecka L. 7:5, 1:1* – predaja
Polfinale: (3)Jurak D./Klepač A. – Azarenka V./Badosa G. P. [7.1.]