Izkupiček na OP ZDA: Slovenci brez presežka

Slovenska statistika nastopov na zadnjem Grand Slamu sezone ni bila tako blesteča kot na OP Francije.

Kaja Juvan during Tenis Fest Tennis tournament, on August 16, 2021 in SC Marina, Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Nik Moder / Sportida

Tamkajšnja polfinalistka Tamara Zidanšek se je prebila v drugi krog, kjer je morala priznati premoč kasnejši polfinalistki, Belorusinji Aryni Sabalenka, tudi Kaja Juvan je zaigrala v drugem krogu, kjer je bila od nje boljša domačinka Danielle Collins. Polona Hercog je nastop končala v prvem krogu proti favorizirani Čehinji Petri Kvitovi.

V dvojicah je Andreja Klepač prišla do tretjega kroga, kjer je skupaj s partnerko Hrvatico Darijo Jurak izgubila proti kasnejšima finalistkama Caty McNally in Coco Gauff iz ZDA. Izkušena Koprčanka je v mešanih dvojicah izpadla v drugem krogu. V ženski konkurenci sta Hercogova in Zidanškova s svojima soigralkama izpadli v prvem krogu. V moški konkurenci Slovencev ni bilo v glavnem delu žreba.

Ženski finale najstniški, a vrhunski

Isti znesek je v žep v ženski konkurenci pospravila tudi senzacionalna zmagovalka Raducanujeva. Osemnajstletna Britanka je v finalu slavila proti še eni najstnici, 19-letni Kanadčanki Leylah Fernandez, z zmago v dveh nizih s 6:4 in 6:3 spisala zgodovino ženskega tenisa.

Raducanujeva je s tem postala ena najbolj presenetljivih zmagovalk turnirjev velike četverice v zgodovini tenisa. Do tega uspeha je prišla brez izgubljenega niza. S tem pa je postala prva kvalifikantka z zmago na Grand Slamih in prva ženska, ki ji je uspelo osvojiti naslov na največjih turnirjih v le drugem svojem poskusu.

Pred tem se je julija kot dobitnica posebnega povabila na Wimbledonu kot 338. igralka na svetovni lestvici prebila do četrtega kroga turnirja. Pred začetkom OP ZDA je bila 150., na novi lestvici pa je napredovala na 23. mesto.

Pri 18 letih je postala najmlajša igralka z zmago na Grand Slamih vse od Rusinje Marie Šarapove leta 2004 in prva Britanka, ki ji je uspela zmaga na turnirjih velike četverice od leta 1977.

“Predstavljaš si, kako vse to zgleda, kako slaviš, se objemaš z vsemi … A da se je to dejansko zgodilo, sem izjemno hvaležna. Ne čutim nobenega pritiska. Komaj 18 let imam. Samo udarjam žogice, kakor priletijo proti meni. Tako sem se lotila vsakega dvoboja tu v ZDA. S tem sem prišla do pokala, zato se mi zdi, da v svojem pristopu ne smem spreminjati ničesar,” je po zmagi dejala Britanka.

Njena zmaga je razveselila britansko športno javnost in prebudila širše zanimanje na Otoku. Med prvimi, ki so ji čestitali ob zmagi, je bila tudi kraljica Elizabeta II.