Izjemna Zidanškova v Adelajdi drugič v polfinalu WTA turnirja s trdo podlago

Najvišje uvrščena slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je v Adelajdi na turnirju serije WTA 250 že pred OP Avstralije prišla do vrhunskega rezultata. V četrtfinalu je z 2:0 v nizih odpravila Američanko Lauren Davis in se tako drugič v karieri prebila v polfinale WTA turnirja s trdo podlago. 

Tamara Zidanšek v Adelajdi še ni rekla zadnje. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

24-letna Konjičanka je za zmago proti 95. igralki sveta potrebovala dve uri in 10 minut. V obeh se je dobro znašla v trenutkih, ko ji ni kazalo najbolje, na koncu pa oba dobila po podaljšani igri. Prvi tie-break je Slovenki pripadel z rezultatom 7:4, drugi z 9:7.

Že pred dvobojem je bilo jasno, da Tamaro Zidanšek proti nekdaj 26. igralki sveta ne čaka lahka naloga. Lauren Davis je namreč pred Zidanškovo na turnirju v Adelajdi premagala že štiri tekmice, med drugim tudi 37. igralko sveta Jill Teichmann. Na začetku dvoboja je dobro odgovorila na pritisk Zidanškove in po zaostanku z 1:3 nanizala kar štiri igre zapored. Tamara je odgovorila na najboljši možen način in s tremi zaporednimi igrami prišla do novega vodstva (6:5). V tem delu dvoboja je v polje zadela več prvih servisov od nasprotnice, kar ji je prav prišlo v podaljšani igri, v kateri je osvojila prav vse točke pri svojem začetnem udarcu.

V drugem nizu je Zidanškova takoj prišla do ‘breaka’ prednosti, vodila z 2:0, 3:1, 4:2 in 5:3, a Američanka se ni predala. Še zadnjič je poizkušala zapretiti Slovenki in to ji je v podaljšani igri tudi uspelo. Najprej je ubranila dve povezani žogici za zmago Zidanškove, nato pa se celo sama prebila do žogice za niz. Takrat je Zidanškova odigrala eno najboljših točk na tekmi in točko zaključila z neubranljivim forehand udarcem po paraleli. Tekma se je končala z dvojno napako Davisove.

Statistična zanimivost dvoboja: Davisova je tekom celotnega dvoboja osvojila več točk od Zidanškove. Zbrala jih je 96, Tamara dve manj.

Še pred OP Avstralije do nove najboljše WTA uvrstitve

Z zmago proti Lauren Davis se je Tamara Zidanšek drugič v karieri prebila v polfinale WTA turnirja s trdo podlago. Prvič ji je to uspelo leta 2019 na Tajskem, kjer jo je v boju za finale ustavila Ajla Tomljanović. Že zdaj je jasno, da bo Konjičanka s ponedeljkom prišla do nove najboljše uvrstitve v karieri.

Tokrat se bo najvišje uvrščena Slovenka za mesto v finalu pomerila proti Alison Riske. 31-letna Američanka trenutno na WTA lestvici zaseda 57. mesto, novembra 2019 pa je veljala že za 18. igralko sveta. V karieri je osvojila 3 WTA turnirje, blizu je bila tudi lani v Portorožu, ko se je njena pot končala v finalu.

Za obe igralki je to odlična priložnost, da že pred OP Avstralije prebijeta v finale WTA turnirja. Do sedaj se med seboj še nista pomerili.

WTA 250 Adelajda (Avstralija, trda podlaga, zunaj)
1. kolo: Zidanšek T. (Slo/4) – Watson H. (Vb/Q) 2:6, 6:2, 7:6(4)
2. kolo: Zidanšek T. (Slo/4) – Inglis M. (Avs/WC) 6:2, 6:1
Četrtfinale: Zidanšek T. (Slo/4) – Davis L. (Zda/Q) 7:6(4), 7:6(7)
Polfinale: Zidanšek T. (Slo/4) – Riske A. (Zda) [14.1.]