Italijanka Jasmine Paolini zmagovalka turnirja WTA 250 v Portorožu

Italijanka Jasmine Paolini je zmagovalka teniškega turnirja WTA 250 Zavarovalnice Sava v Portorožu. V finalu je premagala Alison Riske iz ZDA s 7:6 (4) in 6:2. Za 25-letno Italijanko je to prvi naslov v karieri na turnirjih WTA.

Italijanka je v zadnjih treh dvobojih v Portorožu premagala najprej četrto nosilko Sorano Cirsteo iz Romunije, nato v svojem prvem polfinalu na turneji WTA drugopostavljeno Julijo Putincevo iz Kazahstana, danes pa še tretjerangirano, pred turnirjem 38. igralko na svetu.

Če je prvi dve tekmici strla šele v tretjem nizu, je šest let starejšo Alison Riske premagala v dveh nizih. V prvem nizu je nadoknadila zaostanek 2:5 in po dobri uri slavila v podaljšani igri s 7:4. V drugem je tekmici servis odvzela že v prvi igri, nato pa še dvakrat in dvoboj zaključila po uri in 46 minutah.

Dvoboj se je začel z triurno zamudo zaradi dežja in končal ravno pravi čas, saj je kmalu po podelitvi v Portorožu znova začelo deževati. V primeru, da bi se dvoboj zavlekel v tretji niz, bi ga morali dokončati šele v ponedeljek dopoldan.

“To je moj prvi naslov WTA, zato bo imel Portorož v mojem srcu vedno posebno mesto. Tukaj se počutim res odlično, domače, zato upam, da se naslednje leto spet vidimo,” je dejala zmagovalka.

Riskejeva, ki ostaja pri dveh turnirskih zmagah v Tianjinu na Kitajskem leta 2014 ter v nizozemskem Hertogenboschu 2019, je bila prav tako navdušena nad turnirjem in Portorožem, o dvoboju pa je povedala, da se ne spominja, kdaj bi njena tekmica naredila tako malo napak. “Čestitke za zmago. Povsem zasluženo si zmagala, saj si igrala res vrhunsko,” je Američanka povedala na podelitvi.

Zmagovalka, ki se bo na novi lestvici WTA povzpela na zanjo rekordno 62. mesto, je iz Portoroža odšla s čekom za 23.548 evrov, poraženka pa se je morala sprijazniti z dobrimi 13.000 evri.

Med dvojicami sta zmagali Rusinja Ana Kalinskaja in Slovakinja Tereza Mihalikova, ki sta bili v finalu boljši od Aleksandre Krunić iz Srbije in Nizozemke Lesley Pattinama Kerkhove s 4:6, 6:2 in 12:10.

Rusinja in Slovakinja sta zasluženo osvojili 8306 evrov in 280 točk WTA, saj sta na poti do naslova premagali obe favorizirani dvojici. V polfinalu sta izločili prvi nosilki Andrejo Klepač in Tamaro Zidanšek, v finalu pa sta bili boljši še od drugorangiranih igralk na turnirju WTA 250 z nagradnim skladom dobrih 200.000 evrov.