Iga Swiatek in Coco Gauff finalistki Roland Garrosa (krajše)

Prva igralka sveta, Poljakinja Iga Swiatek in 18-letna Američanka Coco Gauff sta finalistki drugega letošnjega turnirja za grand slam, odprtega prvenstva Francije v Parizu. Poljakinja je v polfinalu premagala Rusinjo Dario Kasatkino s 6:2 in 6:1, Američanka pa je bila boljša od Italijanke Martine Trevisan s 6:3 in 6:1.

V sobotnem finalu je nesporna favoritinja 21-letna Swiatekova, ki od februarja letos ni izgubila dvoboja. Zmaga proti Kasatkini, za katero je potrebovala le uro in šest minut, je bila že njena 34. v nizu.

Poljakinja lahko postane prva igralka po Moniki Seleš (1991) z dvema naslovoma v Roland Garrosu pri enaindvajsetih letih. Prvega je prav v Parizu osvojila pred dvema letoma.

Na pesku Swiatkova letos še ni izgubila (15-0), v sedeminštiridesetih dvobojih v karieri na peščeni podlagi pa je bila slabša od tekmice zgolj šestkrat.

Coco Gauff bo prvič v karieri zaigrala v finalu turnirja za grand slam. Pariz je njen najljubši kraj, saj je tu pred štirimi leti postala zmagovalka mladinskega OP Francije, lani pa je tu dosegla tudi do zdaj največji uspeh na najmočnejših turnirjih – četrtfinale.

Američanka zaseda 23. mesto na lestvici WTA, v karieri je osvojila dva turnirja WTA (Linz 2019, Parma 2021), njena najljubša podlaga pa je prav pesek. Lani je imela na primer na pesku razmerje zmag in porazov 16-4.

Gauffova letos v Parizu še ni izgubila niza in je hkrati druga najmlajša finalistka Roland Garrosa v tem stoletju po Kim Clijsters (2001).

Danes je bil podeljen prvi naslov na letošnjem turnirju. Med mešanimi pari sta Japonka Ena Shibahara in Niozozemec Wesley Koolhof premagala norveško-belgijski par Ulrikke Eikeri/Joran Vliegen s 7:6 (5), 6:2.

* Izid, polfinale:
Iga Swiatek (Pol/1) – Daria Kasatkina (Rus/20) 6:2, 6:1;
Coco Gauff (ZDA/18) – Martina Trevisan (Ita) 6:3, 6:1.